Rast francúzskej ekonomiky by sa mal zrýchliť

Centrálna banka krajiny prognózuje v tomto roku hospodársky rast na úrovni 1,4 %, v budúcom roku podľa nej ekonomika vzrastie o 1,5 % a v roku 2018 sa zväčší o 1,6 %.

Rast francúzskej ekonomiky sa v tomto roku zrýchli, keďže nízke ceny energií podporujú kúpnu silu spotrebiteľov a firmy zvyšujú investičné výdavky. Uviedla to v piatok centrálna banka krajiny. Polročný ekonomický výhľad banky predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska sa v tomto roku zväčší o 1,4 %. Prognóza centrálnej banky ráta s tým, že v budúcom roku francúzska ekonomika vzrastie o 1,5 % a v roku 2018 posilní o 1,6 %.

Keďže nízke náklady na energie smerom nadol posúvajú spotrebiteľské ceny, inflácia vo Francúzsku podľa predikcie centrálnej banky bude v tomto roku iba vo výške 0,2 %, ale v budúcom roku posilní na úroveň 1,1 % a v roku 2018 vzrastie na 1,4 %. To podporí kúpnu silu spotrebiteľov v tomto roku, napriek miernemu zvýšeniu miezd, uviedla centrálna banka.

Podnikové investície vo Francúzsku by sa mali v tomto roku zväčšiť o 3,4 % a iba trochu pomalším tempom by mali rásť aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Očakáva sa totiž, že firmy budú profitovať zo zotavovania dopytu a nízkych nákladov na požičiavanie. Avšak nezamestnanosť v krajine sa zníži iba mierne, a to z úrovne 10,1 % v tomto roku na 9,8 % v závere roka 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy