Fínsky HDP v 1. kvartáli posilnil o 0,6 %

Fínsky štatistický úrad revidovala svoj pôvodný odhad, podľa ktorého ekonomika v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,4 %.

Fínska ekonomika v prvom kvartáli roka vzrástla o 0,6 %. Vyplýva to z revidovaných údajov, ktoré zverejnil v piatok štatistický úrad krajiny. Ten pôvodne v máji odhadoval, že hrubý domáci produkt (HDP) Fínska sa za prvé tri mesiace roka oproti predchádzajúcemu kvartálu zväčšil o 0,4 %. V medziročnom porovnaní ekonomika posilnila o 1,6 %.

HDP Fínska sa vlani zväčšil o 0,5 %. Krajina sa tak po troch rokoch poklesu vrátila k hospodárskemu rastu. Fínska ekonomika sa pod tlakom série domácich a externých faktorov stále nevrátila na úroveň predkrízového roku 2008. Hospodárstvom otriasla kríza v papierenskom priemysle a postupný úpadok spoločnosti Nokia, ktorý skončil predajom jej divízie mobilných telefónov, na jej výkon negatívne vplýva aj recesia v susednom Rusku. Európska komisia aktuálne predpovedá Fínsku v roku 2016 posilnenie výkonu ekonomiky o 0,5 %. To by bola po Grécku najnižšia miera rastu v rámci celej EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy