Zisk leteckých spoločností by mal tento rok vzrásť o viac ako desatinu

Zisk leteckých spoločností by mal tento rok vzrásť o viac než desatinu. Uviedlo to v najnovšej štvrťročnej správe Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA). Informoval o tom server BBC.
IATA v novej prognóze odhaduje, že zisk leteckých spoločností vo svete vzrastie v roku 2016 na 39,4 miliardy USD (35,22 miliardy eur), čo oproti roku 2015 predstavuje rast takmer o 12 %. V minulom roku dosiahli aerolínie celkový zisk na úrovni 35,3 miliardy USD. K zvýšeniu zisku by mali prispieť najmä nižšie ceny ropy, ktoré znižujú náklady leteckých spoločností na palivá. Ak sa prognóza IATA vyplní, bude to piaty rok rastu zisku v leteckej doprave po sebe.
Z regiónov by sa na celkovom zisku aerolínií mal najviac podieľať severoamerický región. V prípade leteckých spoločností z tejto oblasti IATA očakáva zisk na úrovni 22,9 miliardy USD, čo je viac než polovica z celkového odhadovaného zisku v leteckej doprave na tento rok. Dariť by sa malo aj ďalším aerolíniám, až na africké spoločnosti. Tým IATA prognózuje ďalšiu ročnú stratu, aj keď jej rozsah by mal byť menší než v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy