Draghi: Nechceme zrušiť hotovosť, namiesto päťstovky bude vytlačených viac iných bankoviek

, CNBC,ČTK Foto: SITA/AP

Základná úroková sadzba zostáva na 0 %, refinančná na 0,25 % a depozitná na -0,4 %, kam ich ECB znížila v marci. V nezmenenom objeme 80 miliárd eur mesačne pokračuje aj program kvantitatívneho uvoľňovania. Rozhodnutie pokračovať v menovej politike bez zmeny trh očakával.

Rýchly odhad európskeho štatistického úradu Eurostat z tohto týždňa ukázal, že v máji sa spotrebiteľské ceny v eurozóne proti predchádzajúcemu roku znížili o 0,1% V apríli sa ceny medziročne znížili o 0,2%, v marci sa nezmenili.

Prezident banky Mario Draghi na tlačovej konferencii povedal:
 

Rozhodli sme sa ponechať základnú úrokovú sadzbu bez zmeny. Nákup aktív v objeme 80 miliárd eur mesačne budeme potrebovať minimálne do marca 2017, prípadne aj dlhšie, ak si to situácia vyžiada. Predpokladáme, že úrokové sadzby na súčasných alebo ešte nižších úrovniach zostanú dlhší čas a výrazne svojím trvaním prekonajú obdobie nákupu aktív.

Nákupy firemných dlhopisov odštartujeme 8. júna, prvé kolo druhej série TLTRO prebehne 22. júna.

Pretrvávajú negatívne riziká, celková bilancia rizík sa ale vďaka našej menovej politike zlepšila. Naďalej zostávajú riziká napojené na vývoj svetovej ekonomiky, blížiace sa britské referendum a ďalšie geopolitické riziká.

Cieľ dosiahnuť tempo inflácie tesne pod dvoma percentami zostáva v platnosti. Naďalej budeme sledovať vývoj cenovej stability. Sme odhodlaní použiť všetky nástroje, ktoré v rámci nášho mandátu využiť možno, aby sme cieľ dosiahli.

Rast ekonomiky eurozóny podporuje silný domáci dopyt, proti ide ale slabý vývoz. Náš výhľad pre nadchádzajúce obdobie počíta s pokračovaním slabého, ale stabilného rastu.

Je kľúčové uistiť sa, že veľmi nízka inflácia sa neprejaví na poli vývoja miezd a cien.

Očakávame, že inflácia zostane na veľmi nízkych úrovniach do druhej polovice tohto roka. Potom čakáme zlepšenie v rokoch 2017 a 2018.

Pre rok 2016 počítame s rastom HDP o 1,6 % (predchádzajúca predikcia 1,4 %), pre budúci rok s tempom rastu 1,7 % (predchádzajúca predikcia 1,7 %) a pre rok 2018 s tempom rastu 1,7 % (predchádzajúca predikcia 1,8 %).

Harmonizovaná inflácia by mala tento rok dosiahnuť 0,2 % (predchádzajúca predikcia 0,1 %), na budúci rok 1,3 % (predchádzajúca predikcia 1,3 %) a v poradí za nasledujúcim rokom 1,6 % (predchádzajúca predikcia 1,6  %).

Opatrenia z oblasti menovej politiky zlepšili podmienky na úverovom trhu, teraz musia prispieť aj ostatní.

Zavádzanie štrukturálnych reforiem vo všetkých krajinách eurozóny sú nevyhnutné, hoci požiadavky na tieto reformy sú v každej krajine špecifické.O tom, aké konkrétne štrukturálne reformy je potrebné zavádzať, majú najlepšiu predstavu samotné štáty. Nie je rozumné, aby o štrukturálnych reformách jednotlivých štátov rozhodovala centrálna banka.

Najväčšia miera pozornosti by sa mala venovať zvyšovaniu produktivity a zlepšovanie podnikateľských podmienok.

Pozitívne by mali pôsobiť aj súčasné investičné iniciatívy a vývoj na kapitálových trhoch.

Podľa názoru ECB, by Veľká Británia mala zostať v Európskej únii. Prospech z takéhoto rozhodnutia by mali mať obe strany.

Či politika nízkych úrokových sadzieb môže vytvoriť bubliny v istých oblastiach ekonomiky, sa sedem alebo osem rokov pýtali aj investori v USA, Veľkej Británii, alebo Japonsku. Dovoľte mi ale upozorniť, že úrokové sadzby sú symptómom slabej ekonomiky. Ekonomiky, kde úspory výrazne prevyšujú investície.

Cieľom našej politiky nie je dosiahnutie istého kurzu dolára.

Kým bude menová únia neúplná, bude krehká.

Rozhodnutie zrušiť 500 eurovú bankovku nie je spôsob, ako zrušiť hotovosť. Bude vytlačených viac iných bankoviek.

Nemáme dôkazy o tom, že by dochádzalo k odlivu peňazí z bánk. V Spojených štátoch mali nulové sadzby sedem alebo osem rokov, my sme s posledným kolom znižovania úrokových sadzieb začali na konci roka 2011.

Program nákupu aktív prebieha hladko. Na trhu sa hovorí o potenciálnych limitoch programu, my ale žiadne problémy nemáme. Ak by sme mali na limity naraziť, môžeme parametre programu upraviť tak, aby sme zaistili jeho avizovaný objem.

Súvisiace články

Aktuálne správy