Letecká asociácia vylepšila prognózu zisku aerolínií

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu prognózuje, že odvetvie v tomto roku dosiahne čistý zisk 39,4 mld. USD, doteraz rátala s čistým ziskom 36,3 mld. USD.

Globálna letecká doprava by mala v tomto roku dosiahnuť vyšší zisk, ako sa pôvodne predpokladalo, a to vďaka nízkym cenám ropy a vďaka práci aerolínií na obsadenosti lietadiel. Uviedla to vo štvrtok Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA). Asociácia prognózuje, že odvetvie v tomto roku dosiahne čistý zisk 39,4 mld. USD. Jej predchádzajúci odhad rátal s čistým ziskom 36,3 mld. USD. Viac ako polovicu celkového zisku podľa asociácie vytvoria severoamerickí prepravcovia.
Tento rok tak bude už piatym rokom zlepšovania ziskov, pričom čistá zisková marža v odvetví by mala byť na úrovni 5,6 %. Šéf IATA Tony Tyler uviedol, že letecké spoločnosti zlepšili zisky tým, že sa im lepšie darí obsadzovať lietadlá a dosahujú dodatočné príjmy. Okrem toho sa očakáva, že palivá budú v tomto roku tvoriť iba necelých 20 % výdavkov, pričom v rokoch 2012 a 2013 ich podiel kulminoval na úrovni 33 %.

„Nižšie ceny ropy určite pomáhajú, hoci ich vplyv tlmí zaisťovanie a vývoj výmenných kurzov. V skutočnosti sa pravdepodobne blížime ku kulminácii pozitívneho stimulu zo strany nižších cien ropy,“ konštatoval Tyler na výročnom zasadaní asociácie v Dubline. Obraz vo svete však je zmiešaný, keďže latinsko-americké ekonomiky pokles cien ropy poškodzuje a leteckí prepravcovia v regióne sotva evidujú zníženie nákladov na palivá v dôsledku zhoršenia kurzov ich národných mien, dodal Tyler.

(1 EUR = 1,1174 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy