Musk: Máme v úmysle začať ľudí voziť na Mars v roku 2024

, CNBC Foto: TASR/AP

Elon Musk, šéf spoločnosti SpaceX a Tesla Motors, sa vyjadril, že v roku 2018 vyšle na Mars misiu raketou Flying Dragon vo verzii 2, a bude tam lietať pri každej možnej príležitosti, každých 26 mesiacov.

Dnes je raketa podľa Muska "určená na prepravu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu," uviedol na konferencii v Rancho Palos Verdes v Kalifornii v stredu večer. "Ale použijeme ju na cestu na Mars v roku 2018." To však ani zďaleka nie je najväčšia ambícia. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvá raketa nesúca ľudskú posádku poletí už v roku 2024, povedal Musk.

The Flying Dragon 2 je vo vnútri rozmerovo podobná SUV a je schopný pojať až sedem ľudí . Na Mars bude let trvať 18 mesiacov.  Elon Musk vidí multiplanetárnu budúcnosť ako `vzrušujúcu a inšpirujúcu". "Neodporúčal by som cestovať na Mars v tejto rakete, bola by to dlhá cesta, ale čo je ešte dôležitejšie, nemáte možnosť dostať sa späť na Zem, to ale dopíšeme drobným písmom. Ak sa chystáte vybrať si miesto na smrť, potom Mars nie je zlá voľba," povedal.

Musk nechce prezradiť príliš veľa o svojich kolonizačných plánoch Marsu, svoj návrh mieni predložiť na Medzinárodnom astronautickom kongrese v septembri. Vedeckú presnosť kinohitu "Marťan" v hlavnej úlohe s Mattom Damonom, Musk ohodnotil ôsmymi z desiatich hviezdičiek. "Nemyslím si, že by sme si mohli opustiť Mars neriadenou raketou a potom ju navigovať na návrat na kozmickú loď," vyjadril sa Musk. "Nie je to nemožné, len veľmi nepravdepodobné."

Musk osobne sa do vesmíru zatiaľ nechystá, v pláne má výlet na obežnú dráhu v priebehu  4-5 rokov. Na otázku Vox Media, či si myslí, že ľudia nakoniec opustia Zem úplne, Musk odpovedal. "Nie, myslím, že je to tu skvelé."

Súvisiace články

Aktuálne správy