Globálna ekonomika podľa OECD v tomto roku vzrastie o 3 %

Prognózu pre eurozónu však Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj vylepšila a predpokladá, že jej ekonomika v tomto roku posilní o 1,6 %. Ešte vo februári predpokladala, že to bude o 1,4 %.

Globálna ekonomika v tomto roku podľa prognózy Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) posilní iba o 3 %, keďže podniky sú opatrné pri investíciách a spotrebitelia obozretní pri výdavkoch. Organizácia to uviedla vo svojom polročnom ekonomickom výhľade, ktorý zverejnila v stredu. Globálny hospodársky rast tak podľa OECD nebude lepší ako vlani, kedy bol najslabší od roku 2009. V budúcom roku však organizácia očakáva zrýchlenie globálneho rastu na úroveň 3,3 %.

Prognózu pre eurozónu OECD vylepšila a predpokladá, že jej ekonomika v tomto roku posilní o 1,6 %. Ešte vo februári predpokladala, že rast hospodárstva eurozóny za celý rok 2016 bude iba na úrovni 1,4 %. Lepší rast eurozóny OECD očakáva vzhľadom na zlepšenie výhľadu ekonomík Francúzska a Nemecka. OECD však zhoršila predikciu rastu hrubého domáceho produktu USA. Odhaduje, že v tomto roku posilní o 1,8 %. Jej predošlá prognóza rátala s rastom americkej ekonomiky o 2 %.

OECD zopakovala varovanie, že britské hospodárstvo sa prudko spomalí, ak voliči krajiny v referende odhlasujú odchod z Európskej únie. Organizácia, ktorá vo februári predpovedala, že ekonomika Británie v tomto roku vzrastie o 2,1 %, teraz očakáva jej rast iba na úrovni 1,7 %, ale za predpokladu, že voliči sa rozhodnú pre zotrvanie v EÚ. Odhlasovanie odchodu by podľa OECD mohlo britskému ekonomickému rastu v nasledujúcich rokoch uberať 0,5 percentuálneho bodu ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy