Mzdy nemeckých zamestnancov v 1. štvrťroku 2016 výrazne vzrástli

Mzdy nemeckých zamestnancov, na ktoré sa vzťahuje kolektívna zmluva, v 1. štvrťroku 2016 výrazne vzrástli. To zvyšuje šance, že domácnosti svojimi výdavkami podporia najväčšiu európsku ekonomiku. Informovala o tom agentúra DPA.
Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis vyplýva, že mzdy zamestnancov, ktoré sú výsledkom dohody s odbormi, sa v prvých troch mesiacoch 2016 zvýšili medziročne o 2,1 %. V predchádzajúcich rokoch pritom tieto mzdy stagnovali.
Dobrou správou tiež je, že mzdy stúpli oveľa strmšie ako miera inflácie, ktorá sa v sledovanom období zvýšila medziročne o 0,3 %.
Približne 19 miliónov zamestnancov v Nemecku zastupujú odborové zväzy, ktoré každý rok alebo každé dva roky rokujú s vedením o úprave platov. Tá zahŕňa okrem tzv. základnej mzdy aj mimoriadne jednorazové príjmy a ročné odmeny.
Experti vzhľadom na slabý globálny dopyt počítajú s tým, že súkromná spotreba v Nemecku bude tento rok hlavným pilierom hospodárskeho rastu, keďže ultra nízke úroky v bankách aj nízka miera inflácie by mali povzbudiť domácnosti, aby viac utrácali.

Súvisiace články

Aktuálne správy