Počet samostatne činných osôb v Nemecku zreteľne klesá

Vďaka silnej konjunktúre hľadá v Nemecku, čoraz viac samostatne činných osôb zamestnanie na trvalý pracovný úväzok. Informuje o tom DPA. Od roku 2012 klesol počet firiem s jedným zamestnancom o 8 %. Agentúra sa odvoláva na informácie, ktoré dnes zverejnil denník Süddeutsche Zeitung. Štúdiu pre spolkové ministerstvo práce vypracoval Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW).
V roku 2014 bolo v krajine 2,34 milióna ľudí, ktorí poskytovali svoje služby ako samostatne činné osoby. Trend protirečí rozšírenému názoru vo verejnosti, že postupujúca digitalizácia ekonomiky bude posilňovať rast počtu sólo firiem.
Správa ústavu konštatuje, že „dobrá konjunktúra často poskytuje lepšie alternatívy zamestnania“. Silný trend opúšťania samostatnosti v podnikaní sa prejavuje medzi akademicky vzdelanými odborníkmi.
DIW konštatoval, že u sólo podnikateľov je hlavným problémom dôchodkové poistenie. Dbá oň len polovica z nich. Na riziká s tým spojené upozornila v denníku aj spolková ministerka práce Andrea Nahlesová. Na jeseň zverejní Bielu knihu s konkrétnymi návrhmi na riešenie tejto problematiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy