Nápad na riešenie bytovej krízy: Novostavby nesmú slúžiť ako investičná príležitosť

, quartz;BBC;the telegraph Foto: SITA/AP

Po celom svete sa ceny nehnuteľností dostávajú mimo realitu. Zatiaľ čo mzdy stagnujú, ceny rastú. Výsledkom je globálna kríza bývania.

V Spojených štátoch sa kríza bývania prejavuje tým, že ľudia s vyššími príjmami pokúpili nehnuteľnosti, ktoré teraz prenajímajú. Najhoršia situácia je asi v San Franciscu, kde si zariadenú obývateľnú dodávku môžete prenajať za 600 dolárov mesačne. V Londýne stovky záujemcov čakajú na šancu kúpiť si garsónku za 199 000 libier(257 tisíc eur), čo nie je prekvapujúce ak si vezmeme, že priemerný dom v Londýne dnes stojí takmer 522 000 libier (674 tisíc eur).

Cenová nedostupnosť nehnuteľností postihuje niekoľko miest od Bombaja po Štokholm. Aktuálne sa problémom zaoberá aj isté malebné anglické prímorské mesto. V pozoruhodnom referende sa až 80 % obyvateľov St. Ives, v Cornwalle, hlasovali pre susedský plán, ktorý zakazuje predaj novopostavených domov záujemcom, ktorí majú kde bývať. "Je to spôsob, ako sa snaží naša komunita chrániť do budúcnosti," vysvetľuje Linda Taylor, starostka St. Ives. Samotnú ju ohromilo, akú podporu dostala ako vo Veľkej Británii, tak aj zo zahraničia. "I ďalšie mestá si uvedomujú, že majú vo svojich rukách možnosť určovať vlastnú budúcnosť," dodáva.

St. Ives je obľúbenou turistickou destináciou pre mnoho britských dovolenkárov. Mesto kedysi prezývali Kensingtonom pri  mori, vzhľadom k veľkému počtu nóbl rekreačných objektov. Každý štvrtý dom je ale prázdny, ako o situácii informuje miestne zastupiteľstvo. Ceny nehnuteľností sa aj tu vyšplhali v posledných rokoch, čo spôsobuje dramatický nedostatok cenovo dostupného bývania. A zatiaľ, čo priemerné ceny bývania sa tu pohybujú na úrovni asi 315 000 libier (406 000 eur), priemerná mzda v St. Ives je len 16 359 libier (21 124 eur), čo je hlboko pod celoštátnym priemerom 22 044 libier (28 464,81 eur).

Plán susedstva pomohol identifikovať konkrétnu skupinu obyvateľstva, ktorá najviac potrebuje cenovo dostupného bývanie. Miestna samospráva sa rozhodla  predať tieto novostavby miestnym  obyvateľom, aby im tak s bývaním výrazne pomohla.  Zákaz nebude mať žiadnu retrospektívu, nebude to mať vplyv na staršie nehnuteľnosti v St. Ives.

Kým zákaz môže pomôcť určitej skupine obyvateľstva, mohlo by to vyvolať aj niektoré nezamýšľané dôsledky na miestnu ekonomiku. Cestovný ruch je zásadný pre hospodárstvo St. Ives. V mesto ročne prespí 954 600 návštevníkov, ktorí tu nechajú asi 87 miliónov libier (viac než 112 miliónov eur) a podporujú takmer 3000 pracovných miest.

Christian Hilber, profesor z London School of Economics, sa zaoberal štúdiom účinkov podobného zákazu vo Švajčiarsku, kde určité turistické oblasti praskajú počas lyžiarskej sezóny vo švíkoch. Mimo sezóny sú ale menej vyťažené. Predbežné výsledky z výskumu budú asi neradostné čítanie pre tých, ktorí chceli týmto spôsobom vyriešiť bytovú krízu. "Zákaz mal zásadný negatívny vplyv na cenu základného bývania," cituje Hilbera portál quartz. "Očakávaný rast sa po zavedení zákazu v jednotlivých lokalitách v podstate zastavil."

Ceny základného bývania v týchto oblastiach poklesli o 12 % od roku pred zavedením zákazu do roka po. Ak by tento trend pokračoval, mal by silný negatívny dopad na miestnu ekonomiku. Namiesto toho, aby sa predaj na rekreačné účely zakazoval, Hilber odporúča pre mestá ako je St. Ives zaviesť daň z nehnuteľnosti. Tá by odrádza ľudí kúpiť nehnuteľnosť a nechať ju prázdnu. Podľa Hilbera miestna daň za druhú nehnuteľnosť vytvára príjmy, zatiaľ čo zákaz nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy