Nenechajte sa ovládnuť emóciami: Najčastejšie finančné prešľapy, pri ktorých veľkosť majetku nehrá žiadnu rolu

, MarketWatch Foto: SITA/AP;thinkstock

Nie je to nedostatok znalostí, aj zbehlí investori čelia rovnakým hrozbám ako tí menší. Zvyk je totiž železná košeľa a v spojení s emóciou dokáže úplne zatarasiť cestu k správnym rozhodnutiam.

Začnime prieskumom poradenskej firmy Devere Group, v ktorom oslovili 652 klientov z USA, Veľkej Británie, Ázie, Afriky a Európy. Otázka bola jednoduchá, čo považujete za svoju najväčšiu investičnú chybu?
– 27 % investorov s čistým imaním najmenej milión dolárov uviedlo, že ich najväčším prešľapom bola neschopnosť správne diverzifikovať svoje portfólio
– druhá najväčšia skupina respondentov, 23 % klientov, uviedla, že za chybu považujú otáľanie, teda, že nezačali s investovaním o niečo skôr
– 20 % oľutovalo, že sa až príliš zameriavali na krátkodobé výsledky,
– 15 % uviedlo emocionálne rozhodnutia
– 8 % opýtaných mrzí, že si nedokázali podržať dosť peňazí vo svojej rezerve.

Výsledky sú podobné v správaní sa firemných investorov, ktorí si môžu dovoliť mať hneď niekoľko finančných poradcov. V čom je teda problém?

Namiesto toho, aby ste boli voči sebe príliš sebakritický a snažili sa zbaviť komplet všetkej citovej väzby k peniazom, je lepšie tieto pocity pochopiť a ovládnuť ich. "Keď dokážete priznať svoje emocionálne tendencie ako ľudská bytosť, dokážete sa lepšie presadiť v časoch náhlych turbulencií," povedal Michael Liersch, vedúci správy majetku v Merrill Lynch

"Keď sa klienti nedokážu vysporiadať so svojimi emocionálnymi putami k peniazom, môže to viesť k rozhodnutiam, že napríklad nezmyselne lipnú na určitom druhu akcií a to aj v časoch, keď nepodávajú očakávaný výkon," povedal Jordan Waxman z Hightower Advisors, poskytujúcej finančné služby. "Nie je dôvod, prečo sa zamilovať do konkrétnych akcií. Opačná strana totiž nevie, že ste zaľúbení a nedokáže túto lásku opätovať."

Štúdia Devere Group odhaľuje tie najčastejšie chyby investorov, myslia si odborníci. „Je bežné, že investori celkom často premýšľajú binárnym spôsobom o niektorých triedach aktív, rozhodujú sa len o tom, či vstúpiť, alebo vystúpiť z pozície, čo môže niekedy viesť k pocitu, že investície neboli riadne diverzifikované,“ povedal Erik Davidson, investičný riaditeľ spoločnosti Wells Fargo Private Breh pre marketwatch.

Investori v rôznom veku by mali investovať s rôznou úrovňou rizika, pretože majú odlišné ciele. Skúste požiť vek ako metriku pre pomer investície do akcií a iných nástrojov. Vek vám prezradí koľko percent z portfólia by ste nemali mať v akciách. Jednoducho ak máte 20 rokov, asi 80 % by ste mali mať v iných nástrojoch, v 50 –ke je to pol na pol. Ako už bolo napísané, finančné ciele sú oveľa dôležitejšie ako vek, zvyčajne ide o konkrétny životný medzník, ako je v dlhodobom horizonte odchod na dôchodok, či v blízkej budúcnosti svadba a pod. Vtedy vlastne volíte investíciu aj na základe rizika, s nižším rizikom sa viac ubezpečíte, že peniaze budú skutočne k dispozícii.

Nezvratná chyba je, ak nezačnete s investovaním včas. Nejeden príklad popisuje situáciu, ako dokážu mladí investori začať zhodnocovať čo najskôr využitím zlučovania výnosov a rôznych daňových úľav, či príspevkov od zamestnávateľa.

Aby ste nestratili hlavu kvôli príliš veľkému strachu pri krátkodobých výkyvoch na trhu, vyvolaných rôznymi aspektmi ako sú napríklad voľby, pomôže spolupráca s poradcom. Vďaka takémuto partnerstvu dokážete získať objektívnejší pohľad na dianie. Investovanie môže byť intuitívne, ale pohľad tretej strany dokáže poskytnúť určitú objektivitu, či v skutočnosti má zmysel kupovať, nepredávať určité investície, kedy sú trhy dole a podobne.

Neoplatí sa spoliehať v týchto veciach na rodinných príslušníkov, či známych, investorská dôvera z takéhoto prostredia môže pôsobiť ako diablov advokát. Nedokáže pomôcť investorovi čeliť niektorému z jeho predsudkov pri investovaní, povedal Liersch. "Neurobili ste nič, len vyhľadali informácie, ktoré potvrdzujú vaše vlastné názory."

Aby ste sa ubezpečili, či máte dostatok peňazí v rezerve, Davidson odporúča individuálne si určiť hranicu, kedy sa ešte pri poklese čistého imania cítite bezpečne. Je to číslo, pri ktorom ešte dokážete dobre spávať. Najlepšie ak máte túto sumu k dispozícii v hotovosti, a zvyšok v investíciách. Najčastejšie sa hovorí o sume na úrovni trojmesačných až ročných životných nákladov, ktorá má byť ľahko prístupná v prípade núdze.

Samozrejme, že finanční poradcovia si inkasujú poplatky za svoje odporúčania, takže sú motivovaní, aby vás upozorňovali na chyby, ktoré robíte pri investovaní na vlastnú päsť. Dnes už je možné riadiť investície aj  bez poradcu, sľubuje to niekoľko nových on-line spoločností, náklady sú hneď rádovo nižšie. Či tak alebo onak, všetci investori by mali zhodnotiť svoje investície najmenej raz za štvrťrok. Pri ročnej kontrole to má byť už o niečo hlbšia analýza, ktorá odhalí, čo a ako.

Súvisiace články

Aktuálne správy