Masívny posun na globálnom energetickom trhu: Z veľkých ropných spoločností sa stali dinosaury

, technologyreview Foto: TASR/Koloman Cích

Nová správa podrobne opisuje, ako zmeny na energetickom trhu presunuli veľké ropné spoločností ďaleko do histórie.

Bolo to ťažkých pár rokov pre ropu. Prepad cien stiahol zisky, a vyhliadky firiem boli razom tatam. Strata BP za minulý rok dosiahla 3,3 miliardy dolárov, Shell stratil takmer 7,5 miliardy v treťom štvrťroku roku 2015, čo sú najväčšie straty za posledných desať rokov. Dokonca aj zisky ExxonMobilu sa znížili vlani o polovicu oproti predchádzajúcemu roku. Zvyčajná odpoveď ropných spoločností na obdobie nízkych ziskov je neotvárať nové vrty, znížiť náklady, a čakať čas, kedy ceny opäť porastú. V posledných mesiacoch k mierne oživenie došlo.

Ale nová správa vplyvného britského think-tanku Chatham House hovorí, že starý scenár už fungovať nebude. Problémy totiž idú ďaleko za hranice cien doteraz poznaného dna, a je nepravdepodobné, že by sa ceny vrátili na úroveň, kedy sa dá hovoriť o zotavení. "Nemožno predpokladať, že rovnako ako v minulosti, všetko, čo potrebujeme na prežitie, je čakať, kedy ceny ropy naberú vzostupný smer. Na trhoch s ropou prechádzajú zásadné štrukturálne zmeny poháňané technologickou revolúciou a geopolitickými zmenami," píše sa v správe podľa ktorej obchodný model, ktorý fungoval v poslednom štvrťstoročí, už nestačí.

V podstate sa v správe uvádza, že stratégia ropných spoločností bola v podstate založená na neustálom navyšovaní svojich rezerv pri súčasnej minimalizácii nákladov, predovšetkým vďaka outsourcingu. Bohužiaľ to viedlo k veľkým prehmatom. Firmy mohutne investovali do rozvoja ťažko prístupných, vysoko rizikových rezerv, ktoré sa ukázali, čoraz viac neudržateľnými. Shell a ConocoPhillips nedávno ukončil svoje úsilie o vrty v Arktíde, stálo ich to miliardy. Tým, že veľkú časť svojej činnosti presunuli na plecia menších servisných spoločností, stratili ropní giganti svoj technologický náskok. To je dôvod, prečo príliš neskoro nastúpili do bridlicovej revolúcie v Severnej Amerike. Ako sa v správe tvrdí, keď sa prebrali, museli vysoko prefinancovať aktíva.

Vyhliadky nie sú ani naďalej ružové, aj kvôli rastúcej naliehavosťou na zníženie emisií oxidu uhličitého. Ropné spoločnosti môžu mať vo svojich účtovných knihách miliardy barelov rezerv, ktoré nikdy nebudú použité, ak sa svet rozhodne upustiť od využívania fosílnych palív.

Správa o Chatham House ponúka dve možnosti pre dnešné ropné spoločnosti. "Riadený pokles a škrtanie, alebo riskovanie a snaha podnikať tak ako doteraz, čo by viedlo ku krachu."

Samozrejme, je tu aj ďalšia možnosť. Z ropných firiem by sa mohli stať energetické spoločnosti so zameraním na nové technológie, pomocou decentralizovaných energetických systémov by ponúkli čistú energiu. Shell sa už rozhodol v tomto smere investovať 1,7 miliardy dolárov do projektov obnoviteľných zdrojov. Vzhľadom k tomu, že to predstavuje asi päť percent z 30 miliárd dolárov, ktoré spoločnosť investuje do ropy a zemného plynu ročne, je to pravdepodobne príliš málo a príliš neskoro.

Súvisiace články

Aktuálne správy