Sú mladí, krásni a bohatí: Až 66 miliardárov zo zoznamu Forbes je mladších ako 40 rokov

, Forbes Foto: SITA/AP;YT/PandoDaily;Tech in Asia

A môžeme rovno pokračovať, je tu ďalšie impozantné číslo. 36 z nich sú si strojcami vlastného bohatstva. Takmer tri štvrtiny z týchto vlastnoručných miliardárov zbohatli v oblasti technológií, pričom polovica z nich dokázala v rámci súkromného startupu od investorov získať miliardu dolárov. Mnohé z týchto spoločností pred desiatimi rokmi ani neexistovali.

Naopak zarážajúce číslo zahŕňa počet miliardárok mladších ako 40 rokov. Na zozname nájdeme len jednu ženu, ktorá vlastnými silami nadobudla rozprávkové bohatstvo. Elizabeth Holmesová mala len 19 rokov, keď založila spoločnosť na krvné testy. V uplynulom roku sa jej meno objavovalo v médiách častejšie, kvôli neschválenému zariadeniu a nebezpečným laboratórnym postupom. To všetko viedlo k zníženiu jej umiestnenia v rebríčku.

Ale poďme pekne po poriadku a predstavme si tých, ktorí nemajú ani 35 rokov.


Evan Spiegel
Vek: 25
Čisté imanie: 2,1 miliardy dolárov

Počet užívateľov Snapchatu, umožňujúceho posielať foto a video odkazy, z roka na rok rastie a preto je aj stredobodom záujmu zo strany investorov. Evan Spiegel a Bobby Murphy spoluzaložili firmu v roku 2011. Dnes už používa bezplatnú aplikáciu denne okolo 200 miliónov ľudí. Viac ako 60 % z 13- až 34-ročných amerických užívateľov, majú službu vo svojom telefóne. Spiegel, ktorý drží opraty ako CEO firmy, vyrástol v oblasti Los Angeles. Študoval produktový dizajn na Stanford University, keď stretol Murphyho, ktorý študoval matematiku. Obaja nakoniec vyvinuli aplikáciu, ktorá dokázala poslať fotku komukoľvek uloženému v kontaktoch. Fotka sa za 10 sekúnd, alebo menej, automaticky vymazala. Aplikácia sa volala Picaboo a bol to prepadák. Na jeseň roku 2011 ju oživili a premenovali na Snapchat, na konci roka 2013 Spiegel odmietol 3 miliardy dolárov, čo bola ponuka na akvizíciu od Facebooku. V máji 2015 Snapchat navýšil imanie o 538 miliónov dolárov, podľa investorov má dnes spoločnosť cenu zhruba 16 miliárd dolárov. Forbes odhaduje, že Spiegel a Murphy majú vo firme majetkové podiely vo výške približne 13 % a 11 %. V septembri 2014 sa dvojica mimosúdne vyrovnala s ďalším bývalým tvorcom aplikácie, Reggie Brownom.
 


Bobby Murphy
Vek: 27
Čisté imanie: 1,8 miliardy dolárov

Bobby Murphy (na snímke vľavo) je spomínaný kamarát Evana Spiegela z Stanford University, spoločne založili Snapchat. Jeho rodičia sú kalifornskí štátni zamestnanci, z ktorých jeden emigroval z Filipín. Murphy vyrástol v Berkeley v Kalifornii. "Neboli sme vtedy príliš v kurze," spomínal v jednom rozhovore pre Forbes na časy strávené na internáte Murphy. "Takže sme sa snažili robiť veci tak, aby boli cool."
 


Mark Zuckerberg
Vek: 31
Čisté imanie: 44,6 miliárd dolárov

Nikto na tejto planéte nemá za sebou lepší rok ako Mark Zuckerberg. Rastúca cena akcií Facebooku z neho robí najväčšieho svetového výhercu, k svojmu majetku si za uplynulých 12 mesiacov dokázal pripísať 11,2 miliardy dolárov. Navyše sa stal v decembri prvýkrát otcom. Na oslavu tohto míľnika spolu so svojou ženou Priscillou oznámili plány, že hodlajú 99 % ich akcií Facebooku, čo predstavuje takmer všetko ich bohatstvo, darovať na charitatívne účely. Vďaka vzostupu mobilnej reklamy na Facebooku sa zvýšili aj tržby tejto sociálnej siete. Takmer dva roky po zakúpení startupu Oculus, venujúcemu sa virtuálnej realite, začal Facebook v marci 2016 predávať svoj headset Rift VR. Aplikácia Whatsapp, ktorú odkúpili FB v roku 2014, vo februári tohto roka prekročila miliardu používateľov. Na triko si musí Zuckerberg pripísať aj minimálne jednu prehru. Plán poskytovať zdarma obmedzený prístup k internetu v Indii bol zmrazený indickými regulačnými orgánmi vo februári po tom, čo aktivisti sa obuli do Facebooku, že porušuje konkurenčné prostredie, lebo získal neúmernú výhodu voči svojim rivalom. Zuckerberg založil sociálnu sieť v roku 2004, keď mal 19 rokov, keď vyletel z Harvardu, presunul spoločnosť do Silicon Valley.
 


Dustin Moskovitz
Vek: 31
Čisté imanie: 8,9 miliardy dolárov

Moskovitz pomohol rozbehnúť Facebook vtedajšiemu spolubývajúcemu Markovi Zuckerbergovi, s ktorým býval na internáte. Rovnako zanechal štúdiá ako Zuckerberg, po dvoch rokoch a pripojil sa Zuckerbergovi v Palo Alto aby spoločne rozvíjali Facebook. Potom, čo opustil sociálnu sieť v roku 2008, spoluzaložil Asan, softvérovú spoločnosť zameranú na pracovné postupy. Väčšina jeho čistého majetku pochádza z jeho významného podielu v spoločnosti Facebook, kde umožňuje Markovi  Zuckerbergovi hlasovať aj v jeho mene. Moskovitz si vzal za ženu bývalú reportérku Wall Street Journal Cari Tunu. Ako pár založili dobročinnú nadáciu Good Ventures, ktorá už rozdala milióny dolárov na rôzne oblasti, od boja s maláriou po rovnosť v manželstve. Organizácia tiež neváhala investovať 15 miliónov amerických dolárov do umelej inteligencie, vo firme Vicarious FPC sedí Moskovitz vo vedení spoločnosti. Moskovitz, ako člen Gatesovho a Buffettovho Giving Pledge, chodí do práce na bicykli a lieta komerčnými letmi ako bežný smrteľník.  
 


Elizabeth Holmesová
Vek: 32
Čisté imanie: 3,6 miliardy dolárov

Svetovo najmladšou ženou miliardárkou, ktorá zbohatla len vďaka samej sebe, je Elizabeth Holmesová. Jej diagnostická firma Theranos je pod intenzívnou kontrolou od konca roka 2015. V septembri 2015 jej úrady oznámili, že firma používa na odber krvi neschválené zariadene. Theranos následne vyhlásila, že sa dobrovoľne pozastavuje používanie tohto zariadenia, až do chvíle, kým nedostane naň povolenie. Príbeh opísaný v októbri 2015 v The Wall Street Journal vyvolal pochybnosti o spoľahlivosti Theranos testov, ale tieto tvrdenia spoločnosť vyvrátila. V januári ale prišlo oficiálne oznámenie, že laboratórium spoločnosti v Kalifornii je pre pacientov nebezpečné. Spoločnosť tvrdí, že prijala nápravné opatrenia, a že jej laboratóriá v Arizone nie sú do prípadu zapletené. Medzitým, sa väčšina medicínskych zákazníkov začala viac spoliehať na konvenčné metódy odberu krvi. Spoločnosť vydala "desiatky tisíc" opravených správ zo svojich krvných testov. Kvôli obavám z presnosti a životaschopnosti technológie, federálny regulátor nariadil všetky výsledky z roku 2014 a 2015 anulovať. Teda všetky, nielen tie urobené spornou technológiou. To znamená, že každý, kto má krvné testy z Theranos z tohto obdobia, mohol dostať nesprávne výsledky. Theranos čelí vyšetrovaniu z trestného činu. "Urobili sme komplexné nápravné opatrenia na riešenie problémov. Pretože tieto záležitosti sú v súčasnosťou vyšetrovania, nebudeme v súčasnosti veci komentovať, " uviedla vo svojom vyhlásení firma.

Holmesová založila Theranos vo veku 19 rokov, ako lacnejšiu formu diagnostických testov, kde sa vyžaduje len niekoľko kvapiek krvi z prsta. Investori ocenili jej spoločnosť v roku 2014 na 9 miliárd dolárov. V dôsledku ťažkostí, Forbes znížil odhad ocenenia firmy, aj čistého imania Holmesovej.


Nathan Blecharczyk
Vek: 32
Čisté imanie: 3,3 miliardy dolárov

Nathan Blecharczyk patrí medzi najmladších miliardárov na svete, je len o rok starší ako Mark Zuckerberg a Dustin Moskovitz z Facebooku. Je spoluzakladateľom a technologickým riaditeľom Airbnb, služby, ktorá zahŕňa 2 milióny súkromných ubytovacích možností v izbách domov a bytov v 190 krajinách. Od začiatku roku 2016, už použilo túto službu 60 miliónov hostí. Firma začínala v roku 2008, vlani Blecharczyk osobne dohliadal, aby sa Airbnb dostala aj na Kubu. Spoločnosť je ocenená súkromnými investormi na viac než 25 miliárd dolárov. Forbes odhaduje, že Blecharczyk má 13 % podiel v Airbnb.
 


Ryan Graves
Vek: 32
Čisté imanie: 1.5 miliardy dolárov

Ryan Graves bol prvý zamestnanec služby Uber, podnikajúcej v preprave osôb. Investori oceňujú firmu na viac ako 62 miliárd dolárov. Uber vytláča z trhu tradičné taxislužby nielen v USA, ale aj ďalších 57 krajinách po celom svete. Často za kontroverznú označovanú, spoločnosť expanduje po celom svete, naliala jednu miliardu dolárov v Číne a Indii, aby sa jej podarilo zosadiť silných miestnych hráčov pričom musí čeliť rôznym zákazom a regulačným prekážkam v Európe. Dnes 32 ročný Graves je ústrednou súčasťou tejto expanzie, k firme sa pripojil v roku 2010, kedy Travis Kalanick, spoluzakladateľ a súčasný CEO Uberu hľadal na twitteri produktového manažéra. Graves, ktorý pracoval v GE skvele zareagoval: "Mám jeden tip. Napíšte mi :)" Zafungovalo to. Graves stál nakrátko na čele Uberu, ale nakoniec ho nahradil v roku 2010 Kalanick. Graves dnes šéfuje sekcii pre globálne operácie.
 


Wang Yue
Vek: 32
Čisté imanie: 1,1 miliardy dolárov

Wang Yue podniká v oblasti on-line a mobilných hier. Stojí na čele spoločnosti Shanghai Kingnet Technology. Medzi najmladších miliardárov na svete sa ocitol po tom, čo sa úspešne dostal na burzu v Číne v decembri 2015. Wang dostala 148,7 miliónov nových akcií, teda 22 % firmy zaoberajúcej sa materálmi na výrobu obuvi. Akcie Taiya Shoes získal výmenou za svoj 29,7 % podiel v spoločnosti Kingnet. Qifei Investment, v ktorej má Wang 1,1 %, dostal ďalších 43,9 milióna nových akcií alebo 6,5 % podiel v spoločnosti kótovanej na burze za svojho podiel v Kingnete. Kingnet založili Qian Hua a Feng Xianchao v roku 2008 so 100 000 juanmi. Wang zaplatil asi 9600 dolárov Qianovi Huaovi v auguste 2009 za 62,5 % podiel v spoločnosti. Wang predtým pôsobil ako manažér v  51.com v Číne, od vtedy sa mu podarilo založiť Kingnet a dostať ho do prednej línie vývojárov on-line a mobilných hier v Číne. Kingnet tiež prevádzkuje populárnu mobilnú aplikačnú platformu xy.com.
 


Drew Houston
Vek: 32
Čisté imanie: 1 miliarda dolárov

V čase, keď Drew Houston spoluzakladal Dropbox vo veku 24 rokov, už pracoval na niekoľkých startupoch a sám jeden vlastnil. Dropbox je služba na zdieľanie súborov, spustil ju ešte v roku 2007 so spolužiakom z  MIT Arashom Ferdowsim. V januári 2014 navýšili imanie o viac ako 1,1 miliardy dolárov, firmu investori ocenili na 10 miliárd dolárov. Väčšinou šlo o rizikový kapitál od Sequoia Capital a Accel Partners, rovnako ako Goldman Sachs a Blackrock. Kým hlavnou činnosťou zostáva voľné zdieľanie súborov a služba na ukladanie súborov od jednotlivcov, fspoločnosť sa zameriava aj na služby výslovne pre firemný sektor. Kontrakt už od roku 2013 podpísalo viac ako 150 000 firiem, napriek tomu niektoré podielové fondy začali odpisovať hodnotu svojich investícií do Dropboxu, údajne kvôli poklesu medzi verejne obchodovateľnými konkurentmi. Určite zohralo rolu aj to, že Dropbox nedokázal priniesť žiadne peniaze za takmer dva roky. Houston (jeho meno sa vyslovuje ako ulice New Yorku, nie ako mesto v Texase), stojí na čele firmy. Na počítačoch začal hrať hry ako dvojročné dieťa, a do siania okolo startupov sa zapojil už ako študent na strednej škole.
 


Eduardo Saverin
Vek: 33
Čisté imanie: 6,2 miliardy dolárov

Narodil sa v Brazílii, spoluzakladal Facebook. Eduardo Saverin sa vzdal amerického občianstva v roku 2012 a žije v Singapure, kde bol pri investovaní do medzinárodných technologických startupov. Niektoré z jeho najnovších investícií sú z oblasti technológií v v Ázii, ako je on-line spravodajský server, požičovňa áut na letiskách, či indický on-line predajca detského oblečenia. Saverin tiež spoluzaložil Veloso Partners, firmu združujúcu súkromných kapitálových investorov, so sídlom v Los Angeles, v ktorej je predsedom. V roku 2015 sa oženil so Singapurčankou Elaine Andriejanssenovou na juhu Francúzska.

Súvisiace články

Aktuálne správy