Prečo futures zlata a striebra sú ako hra v zmanipulovanom kasíne

, zerohedge;moneymetals Foto: thinkstock;TASR/AP

Je to viac-menej historicky dané, ale vždy sa nájde dôvod, prečo držať investície v zlate a striebre v tej či onej podobe. Niektorí si zvolia fyzické zlato v podobe prútov, zatiaľ čo iní sa rozhodnúť pre nepriame vlastníctvo prostredníctvom ETF alebo iných nástrojov. Ale len veľmi málo investorov sa rozhodne špekulovať pomocou termínových kontraktov.

Certifikáty, ETF aj mince, sú oceňované, aspoň z veľkej časti, na základe posledného obchodovania v najbližšom mesiaci na burze futures, ako je napríklad COMEX. Tieto "spot" ceny najčastejšie vidíme vo vysielaní ekonomických televíznych staníc, ako bežia neustále na spodnej časti obrazovky. Termínované trhy tak môžu vrtieť psom, čo nie je práve ideálne riešenie.

Ide totiž o odplatný mechanizmus určovania cien, najhorší aký bol kedy vymyslený. Cena vysielaná v aktuálnom čase má len máločo do činenia s fyzikálnou podstatou ponuky a dopytu. A viac čo do činenia s napĺňaním vrecák bánk, ako je napríklad JPMorgan Chase.

Craig Hemke z TFMetalsReport.com vo svojom nedávnom príspevku vysvetlil, ako banky oberajú futures obchodníkov. Hemke dáva do kontrastu nákup futures kontraktu s niečím, s čím má skúsenosti viac investorov, s nákupom akcií. Počet akcií je obmedzený. Keď investor kupuje akcie vo firme XY, musí byť spárovaný s iným investor, ktorý je vlastníkom skutočných akcií a chce ich za bažnú cenu predať. To je priamočiare určovanie cien. Ale na termínovom trhu, ako je napríklad COMEX, to funguje inak.

Pokiaľ investor má záujem o kontrakt na zlato, nebude spárovaný s nikým, kto skutočné zlato predáva. Je spárovaný s niekým, kto chce predať papierové zlato, bez ohľadu na to, či nejaké fyzické vlastní. Tieto kontrakty sú viazaní na fyzické zlato v trezore banky. V ostatnom čase podiel krytia, teda počet uncí zastúpených na papierových zmluvách, vo vzťahu k skutočnému stavu registrovaných zlatých prútov, narástol na pomer 500 ku 1.

Strana predávajúca papierové zlato by mohol byť iný obchodník s existujúcim kontraktom. Alebo, ako sa to deje v ostatnom čase čoraz častejšie, môže to byť banka sama. Môže si len vytlačiť úplne nový kontrakt špeciálne pre vás. Áno, oni môžu, a vlastne to aj robia! A toľko kontraktov, koľko len chcú. To všetko bez jedinej unce nového skutočného zlata umiestneného v trezore.

Zlato a striebro sú považované za drahé kovy, pretože sú vzácne (a krásne). Ale tieto skutočnosti COMEX neberie do úvahy pri stanovení spotovej ceny. Ani na tomto trhu, ani na ďalších termínových burzách, kde sa tieto deriváty obchodujú. Niečo sa tam síce trbliece, ale nie je to lesk zlata, pričom ich zásoba je virtuálne neobmedzená. Jednoducho povedané, to predstavuje problém.

Ale je tu ešte niečo horšie. Ako už bolo spomenuté vyššie, ak vsadíte na cenu zlata buď pri nákupe alebo predaji futures kontraktov, bookmaker môže byť len bankár, ktorý aktuálne vsádza proti vám s inštitucionálnou výhodou. Úplne ovláda krytie vašej zmluvy.

Je pozoruhodné, že aj napriek popísanému, je mnoho obchodníkov stále ochotných riskovať. Pri otvorení pozície v strieborných futures chcú vystihnúť nový rekord všetkých čias, a pri tejto ambícii ani zlato príliš nezaostáva. A to aj napriek záplave správ o tom, ako majú bankári sklony manipulovať trhy a podvádzať zákazníkov. V tejto súvislosti stačí spomenúť korupčný škandál v Deutsche Bank, kedy niekoľko jej zamestnancov manipulovalo s kľúčovými úrokovými sadzbami. Banka v dôsledku toho musela zaplatiť americkým a britským úradom rekordných 2,5 miliardy dolárov a tiež prepustiť sedem ľudí, ktorí sa na manipuláciách podieľali. Od roku 2009 veľké banky vyplatili takmer 200 miliárd dolárov na pokutách v takmer 200 prípadoch. Je samozrejmé, že bankový riaditelia tvrdia, že o ničom nevedeli, a že každý prípad je ojedinelý incident zahŕňajúci pár zhnitých jabĺk v nižších radoch. Možno, že existuje ešte niekoľko naivných ľudí, ktorí stále veria, že problém má len takýto obmedzený rozsah. Bolo by pekné vidieť bankárov vo väzení, lebo pri svojich podvodoch a krádežiach aké robia, je Bernie Madoff úplný amatér.

Jedného dňa sa určite dožijeme poctivejšieho určovanie cien kovov. To sa však stane len v prípade, že ľudia opustia stôl zmanipulovaného kasína, alebo budú trvať na obmedzených a rozumných pomeroch krytia. Nový Shanghai Gold Exchange, ktorý obchoduje s fyzickým kovom môže byť krokom v tomto smere. Možno, že Číňania a Rusi predvídajú, že nadíde deň, keď fyzické zlato nebude jednoduché získať a bude mať aj oveľa vyššiu cenu. Tieto krajiny spolu s tými, kto má drahý kov vo fyzickej podobe, budú v lepšej pozícii pri stanovení podmienok v nadchádzajúcom novom Asiacentrickom menovom a ekonomickom systéme.

Do vtedy je lepšie držať sa fyzickej podoby zlata, mincí a šperkov, a brať spotové ceny tak, ako sú nastavené.

Súvisiace články

Aktuálne správy