Inflácia v USA v apríli posilnila najviac za vyše tri roky

Celková cenová hladina v krajine medzimesačne vzrástla o 0,4 % a medziročne posilnila 1,1 %.

Spotrebiteľské ceny v USA v apríli stúpli najvýraznejšie za viac ako tri roky, keďže zdražel benzín a nájomné. Americké ministerstvo práce v utorok informovalo, že celková cenová hladina medzimesačne vzrástla o 0,4 % po marcovom posilnení o 0,1 %. Aprílový rast cien bol najväčší od februára 2013. Medziročná inflácia sa zvýšila na 1,1 % z marcovej úrovne 0,9 %.
Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že v apríli ceny medzimesačne stúpnu o 0,3 % a medziročná inflácia bude vo výške 1,1 %. Medzimesačná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola v USA v apríli 0,2 % a medziročná 2,1 %.

Benzín v apríli v USA zdražel o 8,1 %, čo bol najväčší mesačný prírastok ceny od augusta 2012. V marci cena benzínu stúpla o 2,2 %. Potraviny na americkom trhu v apríli zdraželi o 0,2 % po tom, ako sa v marci ich ceny znížili o 0,2 %. Jadrovú infláciu smerom nahor posunulo zdraženie bývania, zdravotníctva a dopravných služieb. Náklady na zdravotnícku starostlivosť stúpli o 0,3 %, pričom ceny liekov na predpis sa zvýšili o 0,7 % a nemocničné služby zdraželi o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy