M. Šefčovič bol pri otvorení prác na výstavbe Transjadranského plynovodu

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes zastupoval exekutívu EÚ na ceremónii k začatiu stavebných prác Transjadranského plynovodu (TAP) v gréckom Solúne. Podujatie zorganizoval grécky premiér Alexis Tsipras.
Plynovod TAP bude mať dĺžku 870 km a bude smerovať od Komotini v Grécku cez Albánsko do regiónu Apúlia na juhu Talianska. Bude slúžiť na prepravu plynu z azerbajdžanského náleziska Šach Deniz II v Kaspickom mori.
Popri dvoch ďalších súvisiacich energetických projektoch – Transanatólskom plynovode (TANAP), ktorý bude pretínať Turecko, a Juhokaukazskom plynovode (SCP), ktorý bude prechádzať Azerbajdžanom a Gruzínskom, TAP znamená dotvorenie takzvaného Južného koridoru pre zemný plyn. Ten bol Európskou komisiou identifikovaný ako jeden z „projektov spoločného záujmu“ EÚ.
Podpredseda EK Maroš Šefčovič pred odchodom do Solúnu pripomenul, že TAP bude po svojom dokončení veľkým prínosom pre zaistenie európskej energetickej bezpečnosti.
„Otvorením prístupu k plynu z Azerbajdžanu, TAP umožní mnohým krajinám, vrátane tým zo strednej a juhovýchodnej Európy, diverzifikovať svoje energetické zdroje,“ skonštatoval Šefčovič.
Podľa jeho slov Južný koridor na prepravu plynu bude mať zásadný vplyv na dosiahnutie cieľov EÚ pre diverzifikáciu zdrojov a trás energie a pre zabezpečenie energetickej bezpečnosti Európy.
Dodal, že z tohto dôvodu je veľmi dôležité včasné dokončenie celého projektu, aby plyn od nových dodávateľov mohol prúdiť do Európy už v roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy