Niečo pre vaše deti: 4 finančné zlozvyky a akom im dokážete predísť

, wisebread.com Foto: thinkstock

Peniaze sú v našej kultúre považované za tabu, čo znamená, že rodičia často nevedia, ako sa majú so svojimi deťmi o finančných veciach rozprávať. Ale deti sú malé špongie, nemusia to byť len informácie od rodičov, ktoré s radosťou nasávajú.

Ponúkame štyri peňažné zlozvyky, ktoré si vaše deti v čase dospievania osvoja, bez toho aby si to uvedomili. A k nim ponúkame aj 4 pozitívne ponaučenia, ktoré z toho plynú.

Zlozvyk č. 1: Vynútený nárok
Každý rodič pozná ten okamih, keď sa so svojim potomkom vyberie do obchodu a zrazu sa v jeho zornom poli objaví niečo, čo jednoducho musí mať. Vtedy dokáže dať jasne najavo, že tyčinka, alebo postavička z obľúbeného seriálu, je na dosah ruky, tak prečo ju nemať? Od prosieb až po záchvaty hnevu, za aké by sa nemuseli hanbiť ani na olympijských hrách. A vy sa radšej vzdáte, lebo nemáte silu bojovať s nariekajúcim dieťaťom idúc krížom po parkovisku, kým nasadnete do auta. Je to cesta menšieho odporu.

Ponaučenie: Z návalu hnevu sa stáva vynucovací nástroj
Všetci vieme, že je to chybný krok, ale sú dni, keď máte nervy natiahnuté na prasknutie a je omnoho jednoduchšie to vyriešiť kúpou sladkosti. Môže vám to ale prerásť cez hlavu ak si dieťa všimne, že stačí zatlačiť a dokáže si vydupať nárok na čokoľvek, nech už to stojí koľkokoľvek.

Východisko: Uznajte potreby svojho dieťaťa
Najlepší spôsob, ako odvrátiť začínajúci záchvat hnevu, je naučiť dieťa, aký je rozdiel medzi potrebami túžbou. Ak to dieťa zvládne, a dokáže si to časom uvedomiť, máte vyhraté. Napríklad, ak naučíte deti, že tyčinky sú síce sladké, ale zostávajú v obchode, tak isto ako aj hračky. Neberiete si ich domov. Stačí ak povzbudíte deti, aby sa s nimi rozlúčili. Dávate im priestor, aby pochopili, že všetko mať nemôžu, nie je to stopercentná metóda, ale to pomôže im to dať aspoň mantinely v tom, že musia niektoré veci pustiť z hlavy, lebo ich mať nemôžu.

Zlozvyk č. 2: Nedostatočné racionálne vysvetlenie
Dobre vieme, že peniaze sú ako sex, pokiaľ ide o tému rozhovorov s deťmi. Všetci rodičia s tým zápasia, pokúšajú sa odhadnúť, kedy nadišiel ten správny čas veci náležite ozrejmiť. To je dôvod, prečo mnohí rodičia skončia pri jednoduchej odpovedi, ak si dieťa niečo vypýta. „Toto si nemôžeme dovoliť. Bodka“.

Ponaučenie: Príliš často argumentujete, že si to nemôžete dovoliť.
Problém je v tomto prípade dvojaký. Na jednej strane môže deti nahnevať to, ako sa v rodine vynakladajú peniaze. Hlavne ak nechápu, prečo rodič má tú právomoc robiť finančné rozhodnutia v ich neprospech. Keď si všimnú, že ich súrodenec dostal nové topánky, ale keď si pýtal najnovšiu  videohru, dostal odpoveď, že si to nemôžete dovoliť. Pritom stála rovnako ako bratove topánky. Okrem toho, že stále počuje dookola to isté, že o peniazoch nerozhodujú deti, zafixujú si, že je to niečo slúžiace na okamžité uspokojenie. Zapamätajú si, že peniaze predstavujú nedostatkový tovar, a že by mali byť použité okamžite, keď sú  k dispozícii.

Východisko: Naučte svoje deti nákupy plánovať
Veľkým problémom je v tomto prípade to, že ide o hru s nulovým súčtom. Rodič preberá kontrolu z rúk svojho dieťaťa. Ak chce ísť váš tínedžer na výlet so svojimi priateľmi, ale dostane odpoveď, že si to nemôžete dovoliť, a tým jednoducho celá diskusia skončí, môže ľahko do svojej hlavy dostať myšlienku, že by ste si to mohli dovoliť, ak by nebolo malého bračeka. Namiesto toho, by ste si mali položiť spoločne otázku, "ako si to môžeme dovoliť?" a vrátiť možnosť rozhodnutia do rúk potomka. To umožní začať premýšľať o peniazoch  ako niečom, čo sa dá zarobiť a čo umožňuje robiť rozhodnutia, nie niečo, čo len riadi jeho život.

Zlozvyk č. 3: Rodičia ako doživotní sponzori
Váš syn nemá problém okamžite minúť svoje vreckové so svojimi priateľmi. Aj keď ste sa zaprisahali, že mu už nedáte zálohu na vreckové, na ktoré má nárok až o týždeň, nakoniec vás zlomí, veď predsa nechcete, aby bol vylúčený z partie len preto, že nedostal peniaze.

Ponaučenie: Nechajte riešenie problémov vašich detí na nich
Je to tak jednoduché osvojiť si tento zlozvyk a tak náročné odnaučiť dieťa, aby s tým prestalo. Vidieť, že deťom niečo odopierate, a to aj v prípade, že si za to môžu sami, je pre rodiča ťažké. Hlavne ak im chcete dožičiť bezstarostné detstvo. Ide však o dôležitý krok v škole finančného života. Deti sa musia naučiť robiť finančné rozhodnutia, za ktoré ponesú aj následky. Ak minú všetko vreckové hneď ako sa k nemu dostanú, znamená to, že nezvýšia peniaze na iné príležitosti.

Východisko: Nechajte svoje deti, nech sú sklamané
Je oveľa lepšie osvojiť si finančné plánovanie, pokiaľ sú v hre len nízke sumy, ako keď vaše dieťa v dospelosti príde za vami s prosbou, že nemá na nájom. Pocit sklamania nesmie pri peniazoch chýbať, ak toto dieťa nepochopí, budete musieť neustále zachraňovať jeho finančné rozhodnutia. Nechcete predsa zastupovať banku do až do ich dospelosti.

Zlozvyk č. 4: Vnímanie práce, ako náročnej úlohy
Podvečer, keď sa rodina zíde v domácnosti, rozprúdi sa debata o tom, kto mal aký deň. Rozhovory neraz prerastú do diskusie o hroznom dni v práci, čo je prirodzenou reakciou na nahromadený stres. Ale nemalo by sa to stať pravidlom, nikto predsa nechce každý večer počúvať, aké to dnes bolo náročné.

Ponaučenie: Neustále sťažovanie sa je pre rodinu únavné
Problém je, keď svoju prácu spomínate len vtedy, keď sa potrebujete posťažovať. Ak to počujú vaše deti, naučia sa, že práca je len nutnosť, ktorú musíte absolvovať na ceste za výplatnou páskou. Netušia, že práca môže byť pre mnohých naplnením, že jej vďačíme za uspokojujúcu kariéru, alebo dokonca že ide o vyššie poslanie, ktoré vás dokáže dostatočne posilniť. A hoci vy nemáte šťastie na takýto druh práce, chcete, aby vaše deti vedeli, že oni takýto vzťah s prácou v budúcnosti mať môžu.

Východisko: Buďte vďační za všetko, čo vám vaša práca ponúka
Ak patríte k fanúšikom seriálov, určite poznáte ten s názvom Ako som spoznal vašu matku.  V záverečnej časti je scéna, ako charakterná postava Marshalla nenávidí svoju pozíciu firemného právnika, ale odmietal o nej hovoriť negatívne. Namiesto sťažovania, sa radšej vyjadril, že jeho stolička bola primerane pohodlná a že v práci neplakal viac než dvakrát za týždeň. Aj keď to je samozrejme prehnané, ide o dobrý spôsob, ako prijať, že vaša práca je stresujúca. Nielenže by ste si mali pamätať dobré veci z vašej práce, aj keď v skutočnosti ide v prvom rade o výplatu, pomôže vám to pripomenúť si, že vaše deti sa o živote učia hlavne od vás. Nechcete, aby si mysleli, že keď vyrastú, príde na rad tá najhoršia vec na svete.

Ako narábať s peniazmi nás v škole neučili, sú to zvyky, ktoré často robíme nevedome, niečo, čo sme sme videli u svojich rodičov. Preto je podstatné, aby sa vaše deti oblúkom vyhli nevedomého osvojenia si negatívnych finančných návykov. Uistite sa, že dokážu prijať od vás lekcie týkajúce sa peňazí. Hoci to dnes končí záchvatmi hnevu, plačom a trucovaním, v dlhodobom horizonte vám za to ešte poďakujú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy