Veľkoobchodné ceny v Nemecku v apríli klesli o 2,7 %

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v apríli opäť klesli a najstrmšie za vyše šesť rokov. Ich zníženie pritom naznačuje, že aj spotrebiteľská inflácia, ktorá sa podľa predbežného odhadu v apríli zvýšila len veľmi mierne, medziročne o 0,1 %, môže zmeniť smer a prepadnúť sa do záporných čísiel. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis vyplýva, že index veľkoobchodných cien v Nemecku sa v apríli 2016 znížil medziročne o 2,7 %. To je o niečo viac ako v marci, keď ceny hotových výrobkov klesli o 2,6 % a ich najstrmšie zníženie od novembra 2009. Index veľkoobchodných cien v najväčšej ekonomike eurozóny sa vytrvalo znižuje od júla 2013.
V medzimesačnom porovnaní aprílové veľkoobchodné ceny v Nemecku vzrástli už druhý mesiac po sebe a rovnako ako v marci o 0,3 %.
Odborníci pozorne sledujú vývoj týchto cien v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v samotnej krajine, ale aj v celej eurozóne. Podľa rýchleho odhadu sa medziročná miera inflácie v Nemecku v marci zvýšila o 0,3 % a vo februári o 0,1 %, pričom v januári ešte klesla o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy