Zopár zrozumiteľných grafov: Prečo blahobyt v Dánsku nie je žiadna utópia a v čom je Slovensko lepšie

, quartz Foto: SITA/AP

Dánsko je super bohatý štát, a navyše je aj nadmieru rovnostárske. Je tu však niečo, čo sa o Danksu tak často nespomína, Dáni majú veľa dlhov. V skutočnosti, najviac dlhov.

Najskôr sa pozrime, ako si Dáni pekne žijú.

Dokonca spoločnosť je rovnostárska, žiadne priepastné rozdiely v príjmoch.

Ale čo dlhy? Dánsko má do neba volajúco vysoké úrovne hypotekárnych úverov. Je to zlé? Možno. Väčšina dánskeho dlhu je viazaná plávajúci kurz, čo znamená, že ak sú úrokové sadzby mimoriadne nízko, dlh je cenovo dostupný.

Netreba pritom zabúdať, že dlh je len jedna časť súvahy domácností, druhú časť tvorí majetok. A Dáni majú toho celkom dosť, väčšinou vo forme nelikvidných dôchodkov.

Udržateľnosť vysokých úrovní zadlženosti dánskych domácností je možná len vďaka dôchodkovému  systému, do ktorého väčšina obyvateľstva povinne prispieva. Všetky tieto peniaze sú použité na nákup nástrojov, ako sú dánske hypotekárne záložné listy.

Ale Dánsko má problém s niečím iným, sústredí príliš veľa finančných prostriedkov. Dánsky finančný sektor by mohol predstavovať problém pre  ekonomický rast. Podľa niektorých názorov totiž priveľa financií pomôže ekonomickému cyklu do rozmachu, ale bráni hospodárstvu naštartovať "skutočný" ekonomický rast. Ak by sme takýmto názorom dali za pravdu, Dánsko by sa asi malo posnažiť, aby svoj finančný sektor niekoľkonásobne zmenšilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy