Citigroup: 4 aktuálne riziká pre svetový ekonomický rast

, Citigroup Foto: SITA/AP

Leto 2015 bolo plné turbulencií, rástli obavy o zdravie niektorých ekonomík a trhov. Do popredia sa dostala hlavne Čína ale slabý úvod do roku 2016 na akciových trhoch tiež urobil svoje. Nateraz akoby sa situácia upokojila. Analytici zo Citigroup ale odkazujú, že ide o predčasnú radosť, dlhodobé problémy sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť.

Ekonómovia zo Citi, na čele s Willemom Buiterom, pripomínajú témy ako rastúce zadlženie, zhoršujúca sa demografická štruktúra vo väčšine vyspelých krajín, zhoršujúca sa politická neistota a koniec čínskeho rastového zázraku aj komoditného supercyklu. Na otázky s nimi spojené svet ešte nenašiel odpovede. Citigroup ale poukazuje aj na štyri konkrétne aktuálne ekonomické riziká. Slová, ako recesia, sú zatiaľ prisilné, ale dokážu ekonomika oslabiť a zvrátiť relatívne priaznivý trend z uplynulých týždňov.

Stabilizácia situácie v Číne môže byť krátkodobejšia, než sa trhy domnievajú
Rast Číny bol v posledných rokoch udržiavaný na vysokých úrovniach za cenu výrazného zadlžovania sa a sústredenia sa na niektoré sektory "starej ekonomiky". Zadlženie ale podľa Citi len nedokáže stabilne podporiť dopyt.   

Oživeniu na mladých trhoch v ostatnom čase pomáha aj americký dolár, ktorý oslabuje kvôli zmene očakávaní spojených s vývojom menovej politiky v USA
Podľa Citigroup môže trh podceňovať odhodlanie Fedu zvyšovať sadzby. Prípadné posilňovanie dolára v dôsledku vyšších sadzieb v Amerike by rally na rozvíjajúcich sa trhoch, ako už v minulosti niekoľkokrát, vykoľajilo.

Americká ekonomika nerastie
Celkovo lepšie, ako očakávané dáta z uplynulých týždňov, nie sú zase tak skvelou správou,  že by sa kvôli nim museli grafy naťahovať do výšky. Optimisti budú Ameriku naďalej chváliť, Citigroup ale odporúča opatrnejší postoj.

Nárast politických rizík v Európe
Odchod Veľkej Británie z Európskej únie, Citi dáva Brexitu pravdepodobnosť 30-40 %, migračné kríza, politická situácia v Španielsku a nárast extrémizmu naprieč starým kontinentom robia z Európy príliš rušné miesto na to, aby ju bolo možné vnímať ako oázu pokoja a bezpečia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy