Wall Street podporuje prezidentskú kampaň miliónmi dolárov, jeden z kandidátov ale nedostal nič

, WSJ;E15 Foto: SITA/AP

Podnikatelia a firmy radšej podporujú kandidátku demokratov, pretože vedia, čo od nej čakať. Clintonová zatiaľ získala na kampaň štyrikrát viac ako Trump. Celkové náklady sa môžu vyšplhať na miliardu dolárov.

Hillary Clintonová konsoliduje svoju pozíciu a darí sa jej získať finančné dary pre svoju prezidentskú kampaň naprieč americkým finančným sektorom. V posledných týždňoch získala viac dôvery v podobe darov od manažérov z finančníctva než všetci ostatní kandidáti dokopy. Podľa posledných údajov inštitútu Center for Responsive Politics získala od bankárov už 4,3 milióna dolárov. V marci to bolo 344 tisíc dolárov, čo je 53 percent všetkých darov od finančných inštitúcií poskytnutých predminulý mesiac.

Podľa analytikov si Clintonová získala pred svojím republikánskym sokom Donaldom Trumpom priazeň finančníkov po tom, čo v primárkach odpadli ich republikánski favoriti. Predovšetkým bývalý floridský guvernér Jeb Bush a floridský senátor Marco Rubio. "Firmy všeobecne neveria, že by Trump bol ústretovejší k biznisu. Je toho až príliš, čo o ňom nevedia," povedal republikánsky lobista Ed Rogers. "Clintonovú poznajú, takže vedia, že proti podnikateľom nepôjde."

Napríklad Mario Paredes, bývalý manažér Merrill Lynch, ktorý sa až donedávna netajil podporou republikánskych kandidátov, svoje rozhodnutie prehodnotil a poslal dar Clintonovej. "Podniky neznášajú neistotu ohľadom regulácie či daní, je tak možné, že radšej podporia Clintonovú, pretože vedia, čo môžu od nej čakať," potvrdil pre denník Wall Street Journal Andrew Weinstein, bývalý poradca Republikánskej strany.

Celá kampaň sa ešte len rozbieha. Dôkazom je, že očakávaný konkurent Clintonovej, newyorský realitný magnát Trump, pred niekoľkými dňami vyhlásil, že svoju kampaň už nebude financovať len zo svojho, ako v kampani hlásal, ale začne tiež aktívne zháňať sponzorov. "Niečo sám poskytnem, ale celé to zo svojho platiť nebudem," povedal doslova. Náklady kampane víťazov primárok, ktorí sa v novembri stretnú o Biely dom, sa môžu vyšplhať až k miliarde dolárov.

Clintonová oznámila, že na svoju kampaň do konca apríla získala 213 miliónov dolárov. Naproti tomu Trump, ktorý od bankárov zatiaľ nezískal ani percento z ich darov, na kampaň sa mu podarilo vyzbierať 49 miliónov dolárov. Z toho 36 miliónov pochádza z poskytnutých pôžičiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy