Banka Credit Suisse zaznamenala v 1. kvartáli stratu vyše 300 mil. CHF

Švajčiarska banka Credit Suisse sa v 1. štvrťroku tohto roka prepadla do straty, prvej za 1. kvartál od roku 2008. Banka poukázala najmä na prudké zníženie aktivity jej bohatých klientov, čo sa odrazilo na poklese tržieb. Banka zároveň výrazne zvýšila rezervy na krytie zlých úverov. Informovali o tom agentúra Reuters, portál RTTNews a denník The Financial Times.
Za prvé tri mesiace tohto roka zaznamenala druhá najväčšia banka vo Švajčiarsku čistú stratu 302 miliónov švajčiarskych frankov (273,23 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka evidovala čistý zisk na úrovni 1,05 miliardy CHF. Analytici oslovení agentúrou Reuters ale očakávali čistú stratu až 424 miliónov CHF.
Strata pred zdanením dosiahla 484 miliónov CHF a upravená strata pred zdanením 173 miliónov CHF. Na porovnanie, v 1. štvrťroku minulého roka dosiahla Credit Suisse zisk pred zdanením 1,51 miliardy CHF a upravený zisk pred zdanením 1,36 miliardy CHF. Hodnota akcií Credit Suisse po zverejnení výsledkov vzrástla o 6 %. Za posledný rok však zaznamenala pokles približne o 40 %.
Čisté tržby za 1. kvartál klesli o 30 % na 4,64 miliardy CHF a upravené čisté tržby zaznamenali pokles o 28 %.
Šéf Credit Suisse Tidjane Thiam uviedol, že v januári a vo februári evidovali mimoriadne zhoršené podmienky na trhu, keď aktivita klientov prudko klesla. Dodal, že „aj keď v marci a v apríli sa objavili mierne náznaky zlepšenia, horšie podmienky na trhu a nízka úroveň aktivity klientov budú pravdepodobne pretrvávať aj v 2. kvartáli tohto roka a prípadne ešte dlhšie“. Banka zároveň v 1. kvartáli zvýšila rezervy na krytie úverových strát na 150 miliónov CHF oproti 30 miliónom CHF v rovnakom období minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy