Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli v apríli medziročne o 2,3 %

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli v apríli medziročne o 2,3 %, čo je v súlade s očakávaniami, pričom tempo rastu bolo rovnaké ako v predchádzajúcom mesiaci. Uviedol to čínsky štatistický úrad. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Spotrebiteľské ceny v Číne tak minulý mesiac pokračovali v rovnakom raste ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Pod pokračovanie rastu sa podpísali najmä ceny potravín, z nich zvlášť ceny bravčového mäsa. Ceny potravín vzrástli v apríli o 7,4 %, zatiaľ čo ceny nepotravinových tovarov sa zvýšili o 1,1 %. Medzimesačne ceny klesli o 0,2 % a spomalili tak tempo poklesu. V marci pokles dosiahol 0,4 %.
Medziročný rast spotrebiteľských cien je totožný s odhadmi ekonómov, čo však znamená, že sa stále drží pod ročným inflačným cieľom. Ten je stanovený na 3 %.
Ekonómovia nepredpokladajú, že tento vývoj sa do konca roka zmení. Ako povedal Julian Evans-Pritchard zo spoločnosti Capital Economics, miera inflácie by sa mala zhruba na súčasnej úrovni udržiavať aj po zvyšok tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy