Budhizmus v Bank of England: Vnímavosť dokáže posunúť naše ekonomické zvyky

, bankunderground;quartz Foto: SITA/AP

Ekonomici tvrdia, že je to všetko o spotrebe. Ale čo ak existuje spôsob, ako spotrebúvať menej a zároveň zvýšiť svoj blahobyt? Takúto otázku si položili aj v Bank of England, pretože veria, že vnímanie by mohlo prevrátiť základné ekonomické princípy na ruby.

Výsledky svojej analýzy zverejnil zamestnanec banky na svojom blogu, nie je to teda celkom oficiálna správa. Dan Nixon sa drží teórie "menej je niekedy viac". Tradičná ekonomika hovorí, že vo všeobecnosti väčšia spotreba znamená aj väčší pocit šťastia. To znamená, že sa pozerá na "ekonomického človeka",  ako "bytosť, ktorá túži po bohatstve." Ale v reálnom svete to tak nefunguje, bohatší ľudia nie sú nevyhnutne šťastnejší.

Nixon dáva za príklad budhistické meditácie, oddelenie myšlienky od emócie, pričom uznáva ich pominuteľnosť. Zistil, že zníženie túžby zvyšuje subjektívny pocit pohody. Premietol to ekonomiky, ako niečo žiaduce. "Takáto vnímavosť dokáže vyvolať silnejší vnem, že máte dosť, než potrebu hnať za cieľom mať čo najviac," píše Nixon. "Na mikroekonomickej úrovni, teória menej je viac popiera základnú myšlienku, že nad určitú úroveň rastie blaho so spotrebou. To je celkom zaujímavé zistenie."

Nixon to dáva do súvisu s pravdepodobnosť ekonomickej stagnácie. "Mnohí sa zhodneme v tom, že vleklé obdobie stagnácie predstavuje skutočne veľkú hrozbu pre vyspelé ekonomiky počas nasledujúcich desaťročí. Teraz, keď to nastalo, sme zvýšili pozornosť a samozrejme hľadáme alternatívne spôsoby, ako zvýšiť blahobyt. Myšlienka menej je viac by mohla byť súčasťou riešenia."

Z vnímavosti by mohla ťažiť aj environmentálna ekonómia, pretože vedie k ekologicky udržateľnému správaniu sa bez toho, aby boli obmedzené osobné rozhodnutia alebo osobná pohoda, myslí si Nixon.

Znie to zdanlivo jednoducho, ale ak by nás vnímavosť skutočne urobila šťastnejšími, zatiaľ čo naše výdavky klesnú, mohlo by to transformovať naše základné predpoklady o tom, ako by mala ekonomika fungovať. "Poučenie pre ekonomiku by bolo ďalekosiahle," píše Nixon.

Súvisiace články

Aktuálne správy