ČNB nepotrebuje diskutovať o záporných sadzbách

Česká centrálna banka nevylúčila nasadenie žiadneho nástroja vrátane negatívnych sadzieb, tie by však nezabezpečili želané zrýchlenie inflácie, tvrdí viceprezident ČNB Tomšík

Česká centrálna banka (ČNB) na svojom ostatnom zasadnutí nemala dôvod na vážnu diskusiu o zavedení negatívnych úrokových sadzieb. Vyhlásil to v piatok viceguvernér banky Vladimír Tomšík. Zopakoval, že ČNB na svojom zasadnutí predchádzajúci deň nevylúčila nasadenie žiadneho nástroja vrátane negatívnych sadzieb, tie by však podľa neho nezabezpečili želané zrýchlenie inflácie.

 

Česká centrálna banka po svojom štvrtkovom zasadaní uviedla, že je pripravená ešte viac oslabiť korunu tým, že posunie maximálne prípustnú hranicu jej posilnenia na slabšiu úroveň. Banka by to urobila, ak by nastal systematický pokles inflačných očakávaní.

Banka ďalej uviedla, že jej vedenie predpokladá udržiavanie maximálne prípustnej hranice pre posilnenie koruny, ktorá je teraz 27 CZK/EUR, do polovice roka 2017. Guvernér ČNB Miroslav Singer po zasadnutí uviedol, že o možnosti posunúť úroky do negatívneho teritória vedenie banky diskutovalo.

(1 EUR = 27,028 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy