ECB očakáva, že inflácia v eurozóne zostane nízka

Európska centrálna banka (ECB) očakáva, že z dôvodu lacných energií zostane inflácia v eurozóne nízka. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Preto je potrebné aj v najbližších mesiacoch počítať s negatívnou infláciou, uviedla ECB vo svojej správe o ekonomike. S nárastom spotrebiteľských cien sa podľa banky dá počítať až neskôr v priebehu tohto roka.
V apríli sa spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne znížili o 0,2 % po stagnácii v marci. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.
Ekonomika eurozóny pokračuje podľa ECB v zotavovaní. „Motorom rastu je domáci dopyt, zatiaľ čo na zahraničný dopyt má naďalej vplyv slabý rast,“ uviedli experti ECB. Expanzívna menová politika, pokračujúci rast zamestnanosti a nízke ceny ropy podporujú príjmy domácností. Oživovanie ekonomiky nie je podľa ECB výraznejšie, pretože v mnohých krajinách sa štrukturálne reformy realizujú len pomaly. K tomu je ešte potrebné pripočítať slabé vyhliadky rozvíjajúcich sa ekonomík.

Súvisiace články

Aktuálne správy