Hospodárstvo eurozóny rastie, ale pomalým tempom

Zložený index nákupných manažérov eurozóny, ktorý je zvyčajne dobrým ukazovateľom celkového ekonomického rastu, v apríli podľa konečných údajov klesol na 53 bodov z marcových 53,1 bodu.

Ekonomický rast eurozóny bude v druhom štvrťroku stabilný, ale pomalý. Naznačuje to prieskum agentúry Markit, na základe ktorého zostavuje index nákupných manažérov (PMI). Zložený PMI eurozóny zahŕňajúci odvetvie služieb aj priemyslu, ktorý je zvyčajne dobrým ukazovateľom celkového ekonomického rastu, v apríli podľa konečných údajov mierne klesol, a to na 53 bodov z marcovej úrovne 53,1 bodu.

Hoci ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnila rýchlejšie, ako sa očakávalo, a to o 0,6 %, predpokladá sa, že toto tempo sa pravdepodobne v druhom štvrťroku nezachová. „PMI jasne naznačuje, že sila ekonomiky, ktorej svedkami sme boli v prvom štvrťroku, s veľkou pravdepodobnosťou bola iba dočasným javom. Aprílové údaje sú v súlade s týmto názorom,“ povedal ekonóm Ben May z poradenskej firmy Oxford Economics.

Aktivita sektora služieb, ktorý ekonomike eurozóny dominuje, zostala utlmená. PMI odvetvia sa v apríli medzimesačne nezmenil a zostal na marcovom 14-mesačnom minime 53,1 bodu. Prieskum agentúry Markit ďalej ukázal, že firmy už siedmy mesiac znižovali ceny a to najrýchlejším tempom za viac ako rok. Svetlým bodom je však to, že sa zväčšil optimizmus firiem v sektore služieb, pokiaľ ide o perspektívu pre najbližší rok. Index podnikateľských očakávaní stúpol na 64,5 bodu z marcových 64,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy