Aktivita britského priemyslu klesla najnižšie za tri roky

Index nákupných manažérov (PMI) britského priemyslu v apríli klesol na 49,2 bodu z marcových 50,7 bodu. Podľa ekonómov je dôvodom blížiace sa referendum o členstve krajiny v EÚ.

Britská priemyselná produkcia sa v apríli nečakane zmenšila a dostala sa najnižšiu úroveň za tri roky. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky naznačujú, že ekonomika krajiny sa ešte viac spomalí pred júnovým referendom o členstve Británie v Európskej únii. Index nákupných manažérov (PMI) britského priemyslu klesol na 49,2 bodu z marcových 50,7 bodu a prvýkrát od marca 2013 sa dostal pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu. Libra na správu reagovala poklesom a výnosy z britských vládnych dlhopisov stúpli.

„Prudký pokles na trojročné minimum a ďalší mesiac ohláseného znižovania pracovných miest by mohli byť najjasnejším znakom toho, že neistota súvisiaca s referendom začína zaťažovať reálnu ekonomiku,“ povedal Lee Hopley, hlavný ekonómom organizácie britských priemyselných firiem EEF. „Očakávame, že nálada sa bude naďalej zhoršovať v druhom kvartáli, keďže referendum o členstve v EÚ sa blíži,“ uviedla banka Barclays.

Súvisiace články

Aktuálne správy