Rukolapný dôkaz FEDu: Prečo negatívne úrokové sadzby nemôžu fungovať

, businessinsider Foto: SITA/AP

Záporné úrokové sadzby sú experiment, ktorý jednoducho nebude fungovať. Tak znie záver, vyplývajúci z blogu Christophera J. Wallera, výkonného viceprezidenta FEDu v St. Louis.

Waller tvrdí, a ide na to sedliackym rozumom, že záporné úrokové sadzby sú daň, ktorá sa uvalila na banky. A túto daň následne prenesú na firmy aj jednotlivcov. Preto, ako hovorí, môžeme takýto krok len ťažko považovať za stimulačnú politiku.

ECB, Bank of Japan, Swiss National Bank, ale aj mnohí ďalší už zaviedli negatívne úrokové sadzby ako politický nástroj na stimuláciu dopytu po tovare a službách v nádeji, že negatívna úroková sadzba prinúti ľudí, aby si požičiavali za nižšie úrokové sadzby. Podľa Wallera je pozoruhodným bodom tohto mimoriadneho kroku nádej zo strany centrálnych bankárov, že "viac úverov dokáže stimulovať výdavky na tovary a služby, čo by viedlo k vyššiemu výkonu a tlaku na rast inflácie".  Waller to vidí inak, podľa neho záporné úrokové sadzby sú len daňou na bankové rezervy, a preto, že "daň musí niesť zaplatiť", negatívna úroková politika nie je "veľmi" povzbudzujúca pre spotrebiteľské výdavky. Žiadna daň nie je povzbudzujúca," dodáva.

Waller poukazuje na skúsenosti z iných krajín, a odvoláva sa na priebeh vývoja cien akcií bánk, ktoré posilňujú. Úrokové sadzby z hypoték aktuálne rastú v Nemecku a vo Švajčiarsku. Podľa Wallera za tým treba vidieť určitý postoj bánk, "ktoré sa zdráhajú účtovať záporné depozitné sadzby zo strachu z protireakcie od zákazníkov".

Wallerovo pohŕdanie zápornými sadzbami je z jeho slov hmatateľné, svoj príspevok končí nasledovne. "Na sklonku dňa sú záporné úrokové sadzby daňami v rúchu baránka. Hŕstka ekonómov by si nikdy nedovolila tvrdiť, že zvýšenie daní pre domácnosti bude stimulovať výdavky. Tak prečo si myslia, že záporné úrokové sadzby to dokážu?"

Súvisiace články

Aktuálne správy