Tajné dokumenty TTIP: Pozrite si čo uniklo z návrhov zmluvy

, ČTK Foto: SITA/AP

Hnutie Greenpeace varuje, že chystaná dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi poškodí európskych spotrebiteľov a bude mať aj negatívny dopad na životné prostredie. Hnutie preto dnes na internete zverejnilo tajné dokumenty z rokovaní, aby si utajované dáta mohol ktokoľvek preštudovať.

Bavorský premiér a predseda vládnej Kresťanskej únie (CSU) Horst Seehofer podľa denníka Süddeutsche Zeitung vyhlásil, že budúcnosť plánovanej dohody s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) úplne závisí na transparentnosti a ochrane spotrebiteľov. "Kým v TTIP nebude transparentnosť, nedám k nej ako predseda strany súhlas," povedal Seehofer, ktorého CSU tvorí Kresťanskodemokratickú stranícku úniu s CDU kancelárky Angely Merkelovej. "Záleží mi na zachovaní vysokých spotrebiteľských štandardov," dodal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa svojho hovorcu Steffena Seiberta naďalej považuje uzavretie obchodnej dohody za veľmi dôležitý krok. Hovorca dodal, že rovnaký názor zastáva aj zvyšok vlády.

Z dnes zverejnených dokumentov, ktoré už vopred analyzovali nemeckí novinári, podľa médií vyplýva, že USA stavia Európsku úniu pod tlak. Washington napríklad hrozí, že zablokuje exportné úľavy pre európsky automobilový priemysel. Chce tak prinútiť EÚ k väčšiemu odberu amerických poľnohospodárskych produktov.

USA vraj tiež namietajú proti európskym princípom ochrany spotrebiteľov, ktoré obyvateľov EÚ chránia pred geneticky modifikovanými potravinami či mäsom s rastovými hormónmi, napísal denník Süddeutsche Zeitung.

Kritizovaný je tiež spôsob vyjednávania, ktorý je podľa mnohých značne netransparentný. Kým EÚ svoje návrhy zverejňuje, USA zachovávajú svoje postoje v tajnosti. Zverejnené texty ale prinášajú aj podrobný náhľad na americkú vyjednávaciu taktiku a postoje.

"Bohužiaľ zverejnený text potvrdzuje obavy miliónov obyvateľov EÚ, že TTIP oslabí ich práva, či už na ochranu životného prostredia a zdravia alebo práva spotrebiteľské či zamestnanecké. Zároveň posilňuje práva a moc korporácií na úkor verejného záujmu. Pochybné vyjednávanie o zmluve by malo byť okamžite zastavené a v budúcnosti by ďalším rokovaniam mala predchádzať verejná debata," uviedol Jan Freidinger z českej pobočky Greenpeace.

Súčasťou asi 250 stránok zverejnených dokumentov je aj aprílový návrh časti záverečného textu, ktorý bol vypracovaný pred newyorským kolom vyjednávania, na konci apríla. Konečná verzia dohody má mať asi 30 kapitol a celý rad dodatkov.

Podpredseda Európskeho parlamentu Alexander Graf Lambsdorff kritizoval senzačný tón správ, ktoré o uniknutých dokumentoch informovali. Celú záležitosť vníma ako robenie z komára somára.

Denník Süddeutsche Zeitung podľa Lambsdorffa nepísal o TTIP objektívne a svoje titulky navyše spojilo s takými časťami textu, ktoré potom v celkovom kontexte hovoria o úplne niečom inom. Spomenul napríklad varovanie pred geneticky modifikovanými plodinami, o ktorých ale v texte nie je ani slovo. Na to ale Süddeutsche Zeitung upozornil s tým, že sa používa termín moderné poľnohospodárske postupy, ktorých súčasťou je zrejme aj genetická manipulácia.

Úrad nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Sigmara Gabriela, ktorý sa na vyjednávaní podieľa, dnes uviedol, že pravidlá pre predaj geneticky upravených potravín sa nezmení. Povedal tiež, že takéto potraviny budú musieť byť naďalej jasne označené a že ochranné a zdravotné štandardy pre ľudí, zvieratá i prostredie nebudú TTIP nijako spochybnené.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy