Maloobchodné tržby v Nemecku v marci nečakane klesli

Maloobchodné tržby v Nemecku zaznamenali v marci nečakaný pokles. S odvolaním sa na dnešné údaje nemeckého štatistického úradu Destatis o tom informovali portály RTTNews a Dow Jones Newswires.
Reálne maloobchodné tržby v Nemecku upravené o sezónne vplyvy klesli v marci oproti februáru o 1,1 % po tom, ako vo februári po revízii smerom nahor stagnovali. Ekonómovia počítali s rastom tržieb o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby pokračovali v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo. Zatiaľ čo vo februári dosiahol medziročný rast tržieb 5,5 %, v marci predstavoval rast len 0,7 %. Analytici očakávali spomalenie na 2,7 %.
Pod výrazné medziročné spomalenie rastu maloobchodných tržieb sa podpísal najmä nepotravinový sektor. Tržby v tejto oblasti klesli o 1,1 %. Tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov vzrástli o 2,7 %.
Maloobchodné tržby v Nemecku sú považované za nestabilný indikátor, ktorý často podlieha výrazným revíziám. Ekonómovia preto namiesto medzimesačných údajov radšej sledujú trojmesačné priemery. Ako uviedol Destatis, za 1. kvartál sa reálne tržby v nemeckom maloobchode zvýšili oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy