Ropa sa dostáva na tohtoročné maximá: Magická päťdesiatka je už na dosah

, bloomberg;reuters;WSJ;patria Foto: SITA/AP

Päťdesiatka je nové magické číslo a pomyselná psychologická hranica v ropnom priemysle.

– 50 dolárov zodpovedá cene za barel, ktorá podľa prieskumnej spoločnosti Pioneer Natural Resources umožní pridať 10 horizontálnych ropných vrtov.
– 50 až 55 dolárov zodpovedá rozmedzí cien, ktoré by ropné spoločnosti BP údajne pomohli v budúcom roku vyrovnať peňažné toky.

– 50 dolárov za barel ropy Brent predstavuje aj hranicu, od ktorej padajúca cena čierneho zlata akciám a iným rizikovým aktívam viac škodí, než pomáha.

Tri spoločnosti z ropného sektoru sa počas posledných viac ako 24 hodín viac-menej zhodli, že je to práve cena barelu nad 50 dolármi, ktorá podporí väčšiu aktivitu vrtných súprav, ale potenciálne prinesie aj potrebné navýšenie cash-flow. Ropný priemysel, ktorý bol nútený v záujme zachovania konkurencieschopnosti obmedziť náklady na minimum, sa s cenou ropy na tohtoročných maximách zmiernil. Dokonca aj so stabilizáciou na ani nie polovici priemeru cien z roku 2014. Poradenská spoločnosť v oblasti služieb ropným poliam Wood Mackenzie sa domnieva, že je to priemerná cena na úrovni 53 dolárov za barel, ktorá by znamenala koniec finančného krvácania 50 najväčších verejne obchodovaných firiem z odvetvia. Vlastník najrozsiahlejšej flotily pevninských vrtných súprav na svete, Nabors, odhalil plány na zvýšenie aktivity v druhej polovici roka, ak sa cena ropy pohodlne prehupne cez päťdesiat dolárov.

Ropnému odvetviu však nepostačí, ak sa pomyselnej psychologickej hranice len letmo dotkne. Musí ju aj podržať a získať jasný signál budúcich cien nad týmto medzníkom než začne obnovovať projekty, ktoré sa od 50 dolárov za barel už oplatí naštartovať. Do dnes ropné spoločnosti zrušili tisíce pracovných miest, len v minulom roku znížili náklady o viac ako 100 miliárd dolárov a stali sa obeťami znižovanie úverových hodnotení ratingovými agentúrami. Exxon Mobil napríklad od Standard & Poor’s má aktuálne znížené hodnotenie z AAA na AA +.

Hranica 50 dolárov však má svoj význam pri vzťahu ceny ropy k akciám. V období od júna 2014 do januára 2016 bol napríklad užší vzťah medzi pohybom ceny ropy a akcií pri cene čierneho zlata práve pod 50 dolármi za barel.

Nárast ceny ropy, ktorá sa vo februári konečne odlepila od dvanásťročných miním, tento utorok výrazne podporili prekvapivé údaje Amerického ropného inštitútu API o poklese zásob ropy v USA. Ropa tak v stredu dosiahla vďaka slabšiemu doláru alebo náznakom klesajúcej produkcie v Spojených štátoch tohtoročné maximum a referenčný Brent sa priblížil k 47 dolárom za barel. Cena ropy WTI sa prvýkrát od novembra prehupla cez 45 dolárov za barel. Tohtoročný apríl by tak mohol byť pre čierne zlato tým najsilnejším za posledných 12 mesiacov. Či si ropa dnešné zisky udrží, môžu ovplyvniť aj oficiálne údaje o zásobách zverejňované americkou EIA.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy