Masívny nákup ECB: Firemné dlhopisy idú v Európe kvôli špekuláciám na dračku, aj tie prašivé

, Bloomberg;E15 Foto: SITA/AP

Záujem o bondy európskych firiem živia špekulácie o masívnych nákupoch týchto aktív Európskou centrálnou bankou. S trojpercentným zhodnotením je v tomto roku dlh veľkých kontinentálnych korporácií zatiaľ jedným z mála burzových artiklov, kde zárobok prevyšuje obvyklé desatiny percenta.

Investori špekulujú na rast dlhopisov v súvislosti s ich chystanými nákupmi Európskou centrálnou bankou. Tá začne od júna, mesiac čo mesiac, vysávať z trhu dlhopisy firiem v odhadovanom objeme okolo päť miliárd eur. Podľa indexu agentúry Bloomberg združujúceho na dve tisícky bondov najvýznačnejších európskych firiem, korporátny dlh predbehol v zárobkoch európske akcie aj štátne dlhopisy väčšiny kontinentálnych ekonomík. Len počas marca si investori pripísali viac ako poldruha percenta. Naposledy takto vynášali firemné bondy v lete roku 2012.

Európska centrálna banka na svojom marcovom zasadnutí schválila nákupy dlhopisov nebankových firiem investičného stupňa. Koncom minulého týždňa svoje plány spresnila, chce vykupovať dlhopisy s hodnotením v investičnom pásme. „Stačí, aby investičný rating vydala aspoň jedna agentúra," uvádza analytik Tony Daltorio z Wyatt Investment Research.

ECB by tak mohla vykupovať aj dlhopisy, ktoré niektoré z ratingových agentúr ohodnotia známkou "junk," teda ako investíciu spojenú s vysokým rizikom. Ceny takzvaných prašivých bondov pritom zažili za posledné tri mesiace dokonca viac ako šesťpercentný rast práve kvôli očakávaniam, že ECB ich zaradí do nákupov. Trh s firemnými dlhopismi, ktorého veľkosť v Európe sa odhaduje na 1,2 bilióna dolárov, sa stal vzhľadom k prepadu výnosov dlhopisov série európskych vlád do záporu, atraktívnym aj pre konzervatívnych inštitucionálnych investorov ako sú banky či dôchodkové fondy.

Súvisiace články

Aktuálne správy