Krajskí poslanci úpravou rozpočtu uvoľnili financie na nové investície

Prešovskí krajskí poslanci na dnešnom rokovaní Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili v poradí druhú tohtoročnú úpravu rozpočtu. Bežné príjmy sa zvyšujú o 844.000 eur na sumu 169,8 milióna eur. Bežné výdavky sa upravujú o rovnakú sumu ako príjmy, pričom ich výška po úpravu bude takmer 160 miliónov eur. Kapitálové výdavky v príjmovej časti ostávajú na pôvodnej výške a vo výdavkoch sa zvyšujú o viac ako 3,6 milióna eur. Informovala o tom na dnešnom zasadnutí Zastupiteľstva PSK vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.
Najvyššie položky poslanci schválili na rekonštrukciu Podtatranského múzea v Poprade, kde na dofinancovanie pôjde 220.000 eur, tiež na spolufinancovanie obnovy a stavebné úpravy hradu v Kežmarku, kde pôjde vyše 489.000 eur. Z ministerstva financií na tento objekt dostalo múzeum 250.000 eur. Zároveň bolo vyčlenených 11.000 eur na dopracovanie projektovej dokumentácie.
Do oblasti vzdelávania pôjde zhruba 1,25 milióna eur. Z toho na vytvorenie strediskového areálu v Kežmarku 500.000 eur. Na mechanizačné vybavenie Strednej odbornej školy (SOŠ) v Kežmarku do Centra odborného vzdelávania kúpi kraj traktor, otočný pluh, žací stroj, obracač a iné poľnohospodárske stroje za 200.000 eur. Na zriadenie Centra odborného vzdelávania pre remeslá a služby poslanci schválili pre SOŠ Kežmarok 174.000 eur. Holíková uviedla, že v Kežmarku sa plánuje vytvoriť aj centrum stredoškolského vzdelávania v bývalých priestoroch kasární, kde by sa mali po rekonštrukcii presťahovať tri školy – hotelová akadémia, gymnázium a stredná umelecká škola. Zatiaľ na tento projekt kraj vyčlenil 500.000 eur. Rovnakou sumou by mal prispieť štát. Celkové náklady na rekonštrukciu sa odhadujú na štyri milióny eur. Ďalšou významnou investíciou je rekonštrukcia Školy v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej, kde pôjde v prvej etape zhruba 497.000 eur.
Najviac financií v oblasti doprava pôjde na rekonštrukciu cesty Levoča – Mariánska Hora, kde v druhej a tretej etape kraj plánuje preinvestovať 300.000 eur. Prvú etapu má zrealizovať mesto Levoča vrátane usporiadania pozemkov. Cestárom zafinancuje kraj opravu prevádzkovej budovy v Lipanoch za 40.000 eur. Zhruba rovnakú sumu schválili poslanci na osem kusov rolovacích brán pre svidníckych cestárov. Opravovať sa bude aj úsek cesty Košarovce – Nižná Sitnica.
V oblasti sociálneho zabezpečenia kraj nasmeroval 290.000 eur na rekonštrukciu Centra sociálnych služieb (CSS) Zátišie Snina, ktoré sídli v starých priestoroch. Za rekonštrukciu výťahu v zariadení CSS Vita vitalis v Prešove zaplatí PSK 60.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy