Autosektor je v dobrej kondícii a bez dlhov

Index bonity väčšiny firiem z autosektora na Slovensku je stabilný až rastúci. Nasvedčujú tomu aj medziročné nárasty produkcie automobilov a dopravných prostriedkov o takmer 14 %. Zabehnutá produkcia troch etablovaných výrobcov a avizovaný príchod ďalšieho výrobcu potvrdzuje úspešnosť lokalizácie produkcie na Slovensku a dáva pozitívny predpoklad jeho vývoja aj do budúcnosti.
„Neevidujeme žiadne zhoršenie platobnej disciplíny,“ hodnotí Juraj Janči, country manažér spoločnosti Coface Slovensko. Podľa neho tempo rastu neohrozil ani škandál diesel gate a ani zbrzdenie rastu Číny či kríza v Rusku. Predaje vozidiel podporujú minimálne úrokové sadzby a pri porovnaní pomeru platu a cien automobilov sa ukazuje, že ešte nikdy neboli také dostupné ako teraz. Rovnako aj cena ropy a pohonných látok sú najnižšie za posledných 10 rokov.
Vzhľadom na vývoj podnikateľského prostredia v automobilovom priemysle na Slovensku hodnotí Coface vývoj platobnej morálky ako stabilný až pozitívny aj v prípade dodávateľov pre automobilový priemysel. „Momentálne je index bonity väčšiny firiem z automotive v škále stabilnej až rastúcej. Neevidujeme žiadne zhoršenie platobnej disciplíny,“ zdôrazňuje Janči. Aj pre tento rok predpokladá pozitívny vývoj v sektore. Ako zdôrazňuje, nepredpokladá sa žiadny negatívny faktor, ktorý by ovplyvnil vývoj produkcie na území Slovenska, naopak, príchod ďalšej automobilky a dokonca plánované umiestnenie európskeho závodu výrobcu elektromobilov Tesla by malo ešte podporiť ďalší rozvoj sektora. Jediným rizikom, ako zdôrazňuje, je už teraz nedostatok kvalifikovaného personálu, ktorý by tam pracoval.
Skupina Coface, podnikajúca v poistení pohľadávok, v súčasnosti pôsobí priamo alebo nepriamo v 99 krajinách, jej 4500 expertov zabezpečuje transakcie 40.000 spoločností vo viac než 200 krajinách sveta. Každý štvrťrok Coface publikuje svoje hodnotenie rizík 160 krajín sveta, ktoré je založené na hlbokých znalostiach platobnej morálky v krajinách. Na Slovensku pôsobí Coface Slovensko od roku 1993.

Súvisiace články

Aktuálne správy