Priemyselná produkcia v USA v marci opäť klesla

Priemyselná produkcia v USA v marci klesla už druhýkrát, keďže továrne vyrobili menej automobilov, kovových dielov a strojných zariadení. Podľa dnešných údajov Federálneho rezervného systému produkcia sa znížila o 0,3 % po februárovom poklese o 0,1 %. Informovala o tom agentúra AP.
Najnovšie údaje naznačujú, že americkí výrobcovia stále zápasia s trojicou problémov: slabým hospodárskym rastom v zahraničí, silným dolárom a zdržanlivými výdavkami domácich spotrebiteľov a firiem. Výrazné škrty v produkcii v marci vykonali najmä automobilky v reakcii na nižší februárový predaj.
Priemyselná produkcia v prvých troch mesiacoch tohto roka vzrástla o 0,6 % v porovnaní s 0,8 % za celý minulý rok. Išlo tak o najnižší nárast produkcie od konca recesie v roku 2009.
Celková priemyselná produkcia vrátane ťažobného sektora a energetiky v marci klesla o 0,6 %. Nízke ceny ropy a výrazné škrty v ťažobných aktivitách v oblasti ropy a zemného plynu zapríčinili pokles produkcie o 2,9 %. Ide o najvýraznejší zosun od septembra 2008, keď séria hurikánov poškodila ťažbu ropy a plynu. Nepriaznivú situáciu zažíva aj ťažba uhlia, kde v posledných týždňoch došlo k sérii bankrotov.

Súvisiace články

Aktuálne správy