Zisk americkej Citigroup v prvom kvartáli klesol o 27 %

Zisk americkej banky Citigroup Inc v prvom štvrťroku klesol o 27 %, keďže sa znížili jej príjmy z obchodovania a vzrástli náklady na zoštíhľovanie časti podnikania. Pokles zisku je najvýraznejší v rámci amerických bánk, ktoré doteraz zverejnili svoje kvartálne výsledky. Čistý zisk Citigroup za január až marec sa znížil na 3,5 mld. USD čiže na 1,10 USD na akciu a príjmy oslabili o 11 % na 17,56 mld. USD.

Výsledky banky za prvý kvartál sú však lepšie, ako očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí odhadovali, že zisk klesne na 1,03 USD na akciu a príjmy budú v sume 17,48 mld. USD. Začiatok tohto roka bol globálne pre banky ťažký, keďže úrokové sadzby sú v blízkosti nuly, čínska ekonomika sa spomalila a ceny ropy sú nízke. Výnosy Citigroup z investičného bankovníctva klesli o 27,2 % na 875 mil. USD.

Prevádzkové náklady banky sa však počas januára až marca znížili o 3,3 % na 10,5 mld. USD. Banka sa stiahla z menej ziskových trhov a redukovala počet pracovných miest. „Hoci naše produkty, citlivé na situáciu na trhu, počas prvého kvartálu očividne poškodila zlá nálada investorov, pokračujeme v pokroku v niekoľkých kľúčových oblastiach,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ banky Michael Corbat.

(1 EUR = 1,1284 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy