Rusko: Neočakávame žiadny nárast cien ropy, musíme sa prispôsobiť

, CNBC Foto: SITA/AP

Všetky oči sa tento víkend uprú na hlavné mesto Kataru, kde sa na schôdzke OPEC a producentov ropy mimo OPEC, bude diskutovať o zmrazení produkcie ropy na súčasnej úrovni. Ale minister financií jedného z najväčších exportérov suroviny, Ruska, schladil akékoľvek nádeje na dohodu.

"Chcem povedať, že neočakávame žiadne zmeny v cenách napriek vyjednávaniam, ktoré dnes vedieme s ostatnými producentmi ropy," povedal pre televíziu CNBC. S týmto názorom súhlasia aj niektorí analytici, Saudská Arábia je podľa nich kvôli nízkym cenám ropy síce nútená mesačne spaľovať okolo 12 15 miliárd dolárov zo svojich rezerv, aby bola schopná financovať vládne výdavky, púštne kráľovstvo je ale presvedčené, že práve nízke ceny suroviny sa nakoniec zaslúžia o opätovný rast dopytu a obmedzenie ponuky zo strany producentov s vysokými ťažobnými nákladmi.

Ceny ropy vzrástli tento týždeň na základe očakávaní výstupov zo stretnutia v Katare. Ropa Brent futures sa v súčasnosti obchoduje za 43,90 dolára za barel a americká WTI je na úrovni 41,57 dolára za barel. Očakávania analytikov, že by mohlo dôjsť k akémukoľvek druhu dohody medzi svetovými súperiacimi veľmocami v tomto segmente, sú všeobecne nízke. Napríklad je nepravdepodobné, že člen OPECu Irán, by mohol prikývnuť na zníženie úrovne produkcie v čase, keď sa snaží získať späť svoj ropný podiel po rokoch ekonomických sankcií.

Siluanov pre CNBC povedal, že Rusko sa snaží nájsť spôsoby, ako pracovať s aktuálnou cenou ropy alebo cenou okolo 40 dolárov za barel. Svoju ekonomickú projekciu zakladá na tejto cene. "Naše ekonomické plány sú korelované vo vzťahu k aktuálnej cene ropy, čo je asi 40 dolárov za barel. Hromadenie ropy zo strany výrobcov, v podmienkach spomalenia svetového tempa hospodárskeho rastu, nedávajú žiadne vážne dôvody hovoriť o zvyšovaní cien ropy. Vidíme, že budeme musieť pracovať v podmienkach, keď ceny ropy kolíšu okolo 40 dolárov za barel," povedal.

Rusko nie je členom OPEC, avšak patrí k najväčších svetovým vývozcom ropy, jeho ekonomika bola zasiahnutá prepadom cien ropy, medzinárodnými sankciami uvalených na krajinu po anexii Krymu, či kvôli úlohe, akú zohralo v podpore proruských povstalcov vo východnej časti Ukrajiny. Nižší vývoz ropy zasiahol vládne príjmy, ale minister financií povedal, že vývoj cien ropy donútilo Rusko siahnuť po novej príležitosti "ďalej rozvíjať ekonomiku bez surovinového priemyslu" a diverzifikovať hospodárstvo od ropy. "Závislosť ekonomiky na vysokých cenách ropy, ktoré tu boli, v skutočnosti zraňovala iné odvetvia. High-tech priemysel utrpel na vývoji preto, že sme si mohli dovoliť nákup z vonkajších trhov po predaji drahej ropy. To už ďalej platiť nebude. Musíme rozvíjať náš vlastný priemysel, a tým vytvoriť stabilnejšiu ekonomiku, ako aj príjmový základ pre náš rozpočet," povedal Anton Siluanov. "Sme pripravení a máme v pláne fungovať v rámci existujúcich cenových kategórií, čo je pre Rusko celkom prijateľné a korektné."

Jedným zo spôsobov, ako sa Rusko snaží riešiť svoj rozpočtový deficit, je predaj podielov štátnych aktív v bankách a energetických spoločnostiach, o ktoré by sa investori zaujímali, pokiaľ by sa dostali do privatizácie. Siluanov priznal, že jeho krajina mala určité privatizačné plány pre tento rok. „Na jednej strane musíme získať peniaze na pomoc financovania deficitu štátneho rozpočtu na strane druhej, je tu dlhodobá stratégia, že by sme mali znížiť podiel štátu v ekonomike." Podľa jeho slov Rusko plánuje predať 19,5 percent akcií Rosnefť, pričom je presvedčený, že akcie by priniesli do rozpočtu zhruba 650 miliárd rubľov (9,82 miliardy dolárov). Naznačil, že nejaká dohoda v tomto smere sa dá očakávať v druhej polovici tohto roka.

Podľa analytikov sú ruské akcie obchodom storočia. "Rusko je veľmi lacné, problém je v uvalených sankciách. Hneď ako sa od sankcií upustí, bude mať trh dobrý výkon," myslí si Mark Mobius z  Templeton Emerging Markets. Index MSCI Russia v tomto roku posilnil o asi 20 percent, ale je to stále 36 percentný prepad od začiatku roka 2014. "Keď sa pozriete na ruskú ekonomiku, to najhoršie už má za sebou. Rusi síce míňajú stále menej, ale stále sa držia výdavkov," myslí si Karine Hirnová, generálna riaditeľka spoločnosti East Capital. Vyjadrila sa j k vyplácaniu dividend. "Rusko bolo vždy jedným z tých na rozvíjajúcich sa trhoch, kde sa vypláca najvyšší možný výnos. Dnes ale vláda potrebuje peniaze a preto vyzýva štátne podniky, aby zvýšili výplatný pomer z 25 percent na 50 percent," dodala.  

Po nedávnych ziskoch na trhu to podľa nej stále ešte nej nie je dôvod okamžite nakupovať, ale dodala, že sa v Rusku dá nakúpiť v porovnaní s inými rozvíjajúcimi sa trhmi, ktoré priťahujú množstvo maklérov a investorov, veľmi lacno. "Ruské marže a návratnosť vlastného kapitálu je na najnižších úrovniach od roku 1999, má ale oveľa väčší priestor pre cyklické oživenie ziskovosti, než ktokoľvek iný," napísala banka Credit Suisse vo svojej pondelkovej poznámke. Ale pochybnosti pretrvávajú. "Všetko je stále veľmi previazané s ropou,"  myslí si Mitul Kotecha z Barclays. Barclays predpokladá, že cena ropy by sa tento tok mala v priemere pohybovať okolo 37 dolárov za barel, čo je úroveň pri ktorej by sa mohla ruská mena ozdraviť. Kotecha ale upozorňuje, že sa s tým spája až priveľa volatility.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy