Čínska ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku o 6,7 %

Čínska ekonomika vzrástla v 1. kvartáli medziročne o 6,7 % a v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka spomalila tempo rastu. Ten je však v súlade s očakávaniami ekonómov, ako aj v súlade s rastovým cieľom čínskej vlády, ktorá si na tento rok stanovila rast ekonomiky v rozmedzí od 6,5 do 7 %. S odvolaním sa na čínsky štatistický úrad o tom informovali agentúra DPA a portál RTTNews.
Je to však ďalšie spomalenie tempa rastu po tom, čo vo 4. kvartáli vzrástla ekonomika Číny o 6,8 %. Za celý minulý rok dosiahol rast 6,9 %. To bolo najpomalšie tempo hospodárskeho rastu Číny za posledné štvrťstoročie a slabší rast, než si v danom roku stanovila čínska vláda.
Čínsky štatistický úrad zároveň oznámil, že priemyselná produkcia vzrástla v marci medziročne o 6,8 %. To znamená výrazné zrýchlenie oproti februáru, keď rast dosiahol len 5,9 % a výsledok je lepší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali s rastom priemyselnej výroby na úrovni 6 %.
Maloobchodné tržby sa medziročne zvýšili o 10,5 % a podobne ako priemyselná produkcia prekonali očakávania ekonómov, ako aj tempo rastu v predchádzajúcom mesiaci. Vo februári sa tržby v maloobchode zvýšili o 10,2 %. Ekonómovia počítali s rastom na úrovni 10,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy