EP odobril Balka na post člena Európskeho dvora audítorov

Slovenský kandidát na člena Európskeho dvora audítorov prešiel hlasovaním europarlamentu napriek nesúhlasnému stanovisku výboru pre kontrolu rozpočtu.

Európsky parlament (EP) odobril slovenského kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov. V stredu totiž odsúhlasil na tento post opäť aj Ladislava Balka, ktorý na tejto pozícii pôsobí už od roku 2010. A to napriek tomu, že výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu ho po marcovom verejnom vypočutí do tejto pozície schváliť neodporučil. Europoslanci okrem toho schválili na posty členov Európskeho dvora audítorov aj kandidátov z Českej republiky, Lotyšska a Slovinska, kandidáta z Poľska zamietol. Maltský nominant po negatívnom stanovisku výboru svoju kandidatúru ešte pred hlasovaním parlamentu stiahol. Konečné rozhodnutie o jednotlivých nominantoch je však v rukách Rady Európskej únie.

Členovia Európskeho dvora audítorov sú menovaní na obdobie šiestich rokov. Rada Európskej únie rozhoduje o ich menovaní po konzultácii Európskeho parlamentu na základe návrhov jednotlivých členských štátov. Podľa slovenského europoslanca Branislava Škripeka je cťou, že Slovensko bude mať v dvore audítorov svojho zástupcu, predstaviť by si však vedel aj lepšieho kandidáta. „Preto ma veľmi mrzí, že vláda nenašla kandidáta, ktorý nemá za sebou kontroverzie a nevyužili sme možnosť dať priestor mladším audítorom. Verím, že sa nabudúce z tohto poučíme,“ uviedol.

Ladislav Balko vyštudoval právo na Univerzite Komenského v Bratislave. Počas svojej kariéry pracoval na Colnom riaditeľstve SR, VÚB banke, bol viceguvernérom a členom predstavenstva Exportno-importnej banky SR a tiež výkonným riaditeľom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). V roku 2004 bol vymenovaný za člena bankovej rady Národnej banky Slovenska a bol aj poradcom predsedu vlády pre financie a zahraničné investície a v roku 2006 sa stal podpredsedom predstavenstva Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Členom Európskeho dvora audítorov sa stal v máji 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy