Kabinet bude poskytovať sociálne zľavy v železničnej doprave

Vláda ešte v tomto roku prehodnotí nedávne zrušenie štátnych vlakov InterCity na najvyťaženejšej diaľkovej trati medzi Bratislavou a Košicami s cieľom čo najrýchlejšieho obnovenia ich prevádzky. Prioritou je podpora verejnej osobnej koľajovej dopravy ako najekologickejšieho a zároveň jedného z najbezpečnejších spôsobov dopravy.

Vláda sa zaväzuje naďalej poskytovať sociálne zľavy v osobnej železničnej doprave pre zraniteľné skupiny obyvateľstva. Zároveň chce zjednodušiť vydávanie cestovných lístkov a odstrániť formality spojené so zvýhodneným cestovaním. Vláda ešte v tomto roku prehodnotí nedávne zrušenie štátnych vlakov InterCity na najvyťaženejšej diaľkovej trati medzi Bratislavou a Košicami s cieľom čo najrýchlejšieho obnovenia ich prevádzky. Vyplýva to z návrhu Programového vyhlásenia vlády SR schváleného kabinetom. Prioritou je podpora verejnej osobnej koľajovej dopravy ako najekologickejšieho a zároveň jedného z najbezpečnejších spôsobov dopravy.

 

Kabinet plánuje optimalizovať rozsah objednaných výkonov vo verejnom záujme vo vlakovej doprave, a to v rozsahu potrebnom na nastavenie cieľového grafikonu do roku 2020. "Cieľom je vytvorenie dostatočnej ponuky a intenzity vlakového spojenia na trasách, ktoré majú potenciál byť efektívne z pohľadu železničnej dopravy tak, aby sa vytvoril nosný systém verejnej osobnej dopravy pre najväčšie prúdy cestujúcej verejnosti," uvádza sa v návrhu vládneho programu.

Vláda bude pokračovať v rozsiahlom modernizačnom programe vozňového parku osobnej železničnej dopravy s cieľom urýchleného zvýšenia komfortu cestovania. Zváži pritom strategické riešenia na posilnenie konkurencieschopnosti Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a ďalšie zvýšenie kvality jej služieb vrátane možnosti úzkej spolupráce so strategickými partnermi v Európskej únii. Štátny osobný vlakový dopravca by mal byť orientovaný prozákaznícky.

"Vláda bude pokračovať v modernizácii železničných koridorov a podnikne kroky, aby sa podarilo vyčerpať celú alokáciu fondov EÚ určenú pre oblasť železničnej infraštruktúry. Začnú sa prípravné práce na modernizácii asi 250 kilometrov železničných tratí a vláda zváži aj rozšírenie a modernizáciu v súčasnosti preťažených regionálnych tratí," plánuje kabinet.

Chce tiež vytvoriť vhodné podmienky pre Železnice Slovenskej republiky a samosprávy na budovanie záchytných odstavných plôch v okolí železničných staníc a zastávok tak, aby sa zvýšila atraktivita vlakovej dopravy pri dennom dochádzaní do regionálnych centier. Vláda podporí revitalizáciu železničných staníc a zastávok s cieľom zvýšiť kultúru a kvalitu cestovania, a to aj premiestňovaním existujúcich a budovaním nových staníc a zastávok s možnosťou bezbariérového prístupu. Zámerom je zabezpečiť vysoký komfort cestujúcich počas pobytu na staniciach a zastávkach nosných dopravných uzlov aj zabezpečením internetového prepojenia. "Vláda zabezpečí zosúladenie zákona o dráhach so zákonom o používaní jazyka národnostných menšín v oblasti označovania názvov železničných staníc a zastávok na národnostne zmiešaných územiach," uviedla vláda.

V nákladnej železničnej doprave chce vláda prijať opatrenia pre presun tovarov z cestnej dopravy na železničnú v súlade s cieľmi EÚ. Zámerom je ekologizovať dopravu a odľahčiť cestnú sieť ako aj znížiť negatívne dopady na obyvateľov žijúcich v okolí hlavných ťahov. "Okrem zintenzívnenia aktivít štátneho nákladného dopravcu ZSSK Cargo pôjde o výstavbu nových terminálov intermodálnej dopravy predovšetkým v regiónoch s vysokým rastom ekonomickej aktivity a s veľkým exportno-importným potenciálom," vyplýva z návrhu vládneho programu.

Prioritou bude aj efektívnejšia spolupráca verejnej autobusovej a železničnej dopravy. Vláda plánuje pripraviť podmienky pre vznik dopravnej autority, ktorá by zastrešila objednávanie výkonov vo verejnom záujme v železničnej a autobusovej doprave a zabezpečila nevyhnutnú synchronizáciu jednotlivých spojov za účelom zvýšenia dostupnosti a komfortu kombinovanej dopravy, ako aj ochrany práv a záujmov cestujúcich.

Súvisiace články

Aktuálne správy