OPEC zredukoval prognózu rastu dopytu po rope

Globálny dopyt po rope podľa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu stúpne v tomto roku o 1,20 mil. barelov denne, čo je o 50 tis. barelov denne menej, ako uvádzala predošlá predikcia kartelu.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zredukovala svoju prognózu rastu globálneho dopytu po rope v tomto roku a upozornila, že rast dopytu by mohol byť ešte slabší vzhľadom na ekonomický vývoj Latinskej Ameriky a Číny. Globálny dopyt po rope podľa kartelu stúpne v tomto roku o 1,20 mil. barelov denne, čo je o 50 tis. barelov denne menej, ako uvádzala predošlá predikcia OPEC-u.

OPEC vo svojej správe vyslovil prognózu, že ponuka ropy zo strany krajín, ktoré nie sú členmi kartelu, v tomto roku klesne o 730 tis. barelov denne. Predošlá predpoveď kartelu rátala s poklesom tejto ponuky o 700 tis. barelov denne. OPEC však zopakoval, že snaha producentov udržať ťažbu spôsobuje, že táto prognóza je neistá.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu predpokladá, že dopyt po jej rope bude v tomto roku v priemere na úrovni 31,46 mil. barelov denne. Je to o 60 tis. barelov menej, ako odhadovala v predchádzajúcej predikcii. OPEC v marci ťažil 32,25 mil. barelov denne, čo bol oproti februáru rast o 15 tis. barelov denne. Saudská Arábia však v marci produkciu nezmenila a zachovala ju na úrovni 10,22 mil. barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy