Produkcia v priemysle eurozóny klesla vo februári viac, než sa čakalo

Po zotavení sa v prvom mesiaci roka zaznamenala priemyselná produkcia v eurozóne vo februári opäť pokles. Ukázali to dnes zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Ten zároveň revidoval smerom nadol údaje za január. Informoval o tom portál RTTNews.
Priemyselná produkcia v krajinách eurozóny klesla vo februári medzimesačne o 0,8 %. V januári podľa revidovaných údajov Eurostatu zaznamenala rast o 1,9 %. Pôvodne úrad uvádzal rast priemyselnej produkcie za január na úrovni 2,1 %.
Februárový výsledok je o niečo horší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s poklesom priemyselnej výroby v eurozóne o 0,7 %. Dôvodom je najmä pokles produkcie v energetickom sektore a v oblasti spotrebného tovaru.
Medziročne sa priemyselná produkcia vo februári zvýšila, už druhý mesiac po sebe, no tempo rastu sa oproti januáru výrazne spomalilo. Zatiaľ čo v januári vzrástla produkcia v priemysle eurozóny medziročne o 2,9 %, vo februári dosiahol rast len 0,8 %. Ekonómovia počítali s rastom o 1,3 %.
V širšej Európskej únii priemyselná výroba vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla o 0,7 %. V medziročnom porovnaní zaznamenala podobne ako v prípade eurozóny rast o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy