Ceny importu do USA v marci vzrástli, ceny exportu stagnovali

Ceny importu do USA v marci ožili a po ôsmich mesiacoch vytrvalého poklesu konečne aspoň mierne vzrástli. Ale silný dolár stále bráni výraznejšiemu rastu cien dovážaných produktov, čo signalizuje, že miera inflácie sa bude zvyšovať len pomaly. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa index cien dovozu do USA v marci medzimesačne zvýšil o 0,2 % po februárovom revidovanom poklese o 0,4 %, a nie o 0,3 %, ako naznačil rýchly odhad. Analytikov však tento výsledok sklamal. Očakávali totiž, že ceny dovozu vyskočia v marci až o 1 %.
Ceny importu pritom stúpli prvýkrát od júna minulého roka, keď sa zvýšili len o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní klesli ceny importu do USA v marci o 6,2 %.
Ale ceny ropy sa začínajú stabilizovať. V marci sa ceny komodity dovážanej do USA zvýšili, prvýkrát od júna minulého roka, a to o 6,5 % po februárovom páde o 6,2 %.
Štatistiky tiež odhalili, že ceny amerického exportu v marci v medzimesačnom porovnaní stagnovali po revidovanom februárovom znížení o 0,5 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov. Oproti marcu minulého roka sa však ceny vývozu z USA prepadli o 6,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy