Ceny domov v eurozóne aj v EÚ vo 4. kvartáli vzrástli

Tempo rastu cien domov v eurozóne sa v poslednom kvartáli minulého roka zrýchlilo. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe štatistík, ktoré dnes zverejnil európsky úrad Eurostat.
Podľa najnovších údajov sa index cien domov v regióne, ktorý platí eurom, vo 4. kvartáli 2015 medziročne zvýšil o 2,9 % po revidovanom 2,2-% náraste v predchádzajúcom 3. štvrťroku.
Eurostat revidoval údaje za 3. kvartál smerom nadol, keďže podľa predbežných výsledkov mal index cien domov stúpnuť o 2,3 %.
V medzikvartálnom porovnaní ceny domov v euroregióne v posledných troch mesiacoch vlaňajšieho roka stagnovali, zatiaľ čo v 3. štvrťroku sa zvýšili o 1 %.
V celej Európskej únii ceny domov vo 4. kvartáli vzrástli medziročne o 3,8 % a medzikvartálne o 0,2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ ceny domov vo 4. štvrťroku v medziročnom porovnaní najvýraznejšie vzrástli vo Švédsku (14,2 %), Maďarsku (10,3 %) a v Británii (7,1 %) a klesli v Chorvátsku (-2,1 %), Taliansku (-0,9 %) a na Cypre (-0,6 %).
Najstrmší medzikvartálny nárast cien domov zaznamenali Bulharsko (3,1 %), Lotyšsko (2,3 %) a Švédsko(2 %), najviac sa znížili ceny domov na Cypre (-4,2 %), v Litve (-2,1 %) a Rakúsku (-1,7 %).
Na Slovensku ceny domov vo 4. kvartáli medziročne stúpli o 4,8 % a medzikvartálne o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy