Drevostavbou roku 2015 je plávajúci dom Oliver

Plávajúci dom Oliver od spoločnosti WHC Bratislava sa stal Drevostavbou roku 2015. Výsledky súťaže, ktorú už po štvrtý raz zorganizovala Sekcia drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) Slovenskej republiky, vyhlásili v uplynulých dňoch na výstave Nábytok a bývanie a Moderné drevodomy v Nitre.
Druhé miesto prisúdila odborná porota trnavskému RELAX AQUA & SPA od spoločnosti Kontakting krov hrou, tretie miesto rodinnému EcoCubu Max+ od spoločnosti ForDom Zvolen a udelené bolo aj štvrté miesto, a to pre Prístavbu 1. SG k budove telocvične na Bajkalskej 20 v Bratislave od spoločnosti TECTUM NOVUM.
Zvoleným kritériom súťaže bola komplexná architektonická a stavebná kvalita. Výber prebehol na základe matematického sčítania bodov, pridelených každým členom komisie. Prihlásených bolo celkom 14 stavieb.
Ako TASR informoval generálny sekretár ZSD SR Peter Zemaník, cieľom súťaže Drevostavba roku je spopularizovať stavby na báze dreva, ktorých výstavba môže byť významným faktorom pri reštartovaní stavebníctva, a tým aj ekonomiky Slovenska. „Navyše sa pomocou zvýšeného dopytu po drevostavbách môže prejaviť podpora používania dreva ako domácej strategickej obnoviteľnej suroviny 21. storočia v stavebníctve a v produktoch s vyššou pridanou hodnotou,“ uviedol.
Od roku 2008 do roku 2015 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z 5 % na viac ako 10 %. Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva.
Podľa Zemaníka si sekcia drevostavieb ZSD SR uvedomuje potenciál, ktorý sa v rozvoji stavieb na báze dreva skrýva. Do roku 2025 si preto dala za cieľ tento podiel zvýšiť na 30 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy