Nemecký maloobchod mal dobrý štart do roku 2016

Podľa šéfa asociácie nemeckého maloobchodu je podnikateľské prostredie pre maloobchod priaznivé.

Nemecké maloobchodné firmy mali dobrý štart do roku 2016, keďže nominálne tržby v období januára až februára vzrástli o 2,8 %. Informovala o tom v utorok asociácia nemeckého maloobchodu HDE. Sektor maloobchodu je podľa asociácie na ceste k prognózovanému celoročnému rastu o 2 %. „Podnikateľské prostredie pre maloobchod je priaznivé. Vývoj na trhu práce je pozitívny, mzdy rastú a úrokové sadzby sú nízke,“ povedal šéf HDE Stefan Genth.

Súkromná spotreba bola vlani motorom hospodárskeho rastu Nemecka a očakáva sa, že podporí najväčšiu európsku ekonomiku aj v tomto roku. Nemeckí spotrebitelia využívajú výhody z rekordne vysokej zamestnanosti a výrazného nárastu reálnych miezd. Nízke ceny ropy tiež šetria časť hotovosti spotrebiteľov, ktorú môžu použiť pri nákupoch.

Podľa údajov štatistického úradu krajiny zverejnených v januári sa nominálne maloobchodné tržby v roku 2015 zvýšili o 2,8 %, zatiaľ čo reálne maloobchodné tržby v rovnakom období vzrástli o 2,7 %. Agentúra Reuters upozornila, že údaje HDE sa môžu od oficiálnych údajov štatistického úradu líšiť, keďže v rámci sektora maloobchodu zahŕňajú odlišné odvetvia.

Súvisiace články

Aktuálne správy