Zotavenie v eurozóne má pokračovať miernym tempom

Výhľad ekonomiky menovej únie, ktorý pripravil mníchovský inštitút Ifo v spolupráci s talianskym a francúzskym štatistickým úradom, počíta v prvom až treťom štvrťroku s priemerným medzikvartálnym rastom reálneho HDP o 0,4 %.

Hospodárske zotavenie eurozóny bude pokračovať miernym tempom a reálny hrubý domáci produkt (HDP) menovej únie v troch štvrťrokoch do konca septembra vykáže priemerný medzikvartálny rast o 0,4 %. Vyplýva to z prognózy, ktorú pripravil mníchovský inštitút Ifo v spolupráci s talianskym a francúzskym štatistickým úradom.

Hybnou silou rastu má byť domáci dopyt, keď nedávny pokles cien ropy podporí kúpnu silu domácností. K zvýšeniu spotreby vo verejnom sektore zase pravdepodobne prispeje masívny prílev utečencov, čo platí najmä v Nemecku. Zrýchlenie rastu investícií sa bude podľa správy zverejnenej v utorok v prvých troch kvartáloch roka opierať o lepšie využitie výrobných kapacít a nízke náklady na pôžičky.

Aktuálny ekonomický výhľad pre eurozónu počíta so stabilizáciou cien severomorskej ropy Brent okolo úrovne 40 USD za barel a výmenný kurz eura voči doláru sa má pohybovať v blízkosti hodnoty 1,12 USD/EUR. Záporná inflácia v menovej únii pravdepodobne v druhom kvartáli pretrvá a v nasledujúcom štvrťroku by ceny mali začať mierne rásť, uvádza sa ďalej v správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy