Tržby v priemysle stúpli o vyše desatinu

Vo februári tržby priemyselných podnikov na Slovensku medziročne vzrástli o 10,4 %.

Tržby v slovenskom priemysle pokračujú v solídnom raste. Po tom, čo v januári medziročne stúpli o 9,3 %, vo februári podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu ich rast ešte zrýchlil na 10,4 %. V samotnej priemyselnej výrobe pritom tržby podnikov vzrástli medziročne o 11,6 %. V dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov vzrástli o 28,9 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,5 % a v ťažbe a dobývaní naopak klesli o 9,4 %. Medzimesačne boli tržby v priemysle vo februári oproti januáru vyššie o 2,4 %.

V rámci priemyselnej výroby najvýraznejší rast tržieb zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 16,3 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 22 %, výrobe elektrických zariadení o 15,7 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 16,3 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 13,7 %. Tržby klesli len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 2 %, v ťažbe a dobývaní o 9,4 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 17,1 %.

Tržby rástli vo februári aj v ďalších sektoroch hospodárstva okrem priemyslu. V stavebníctve boli medziročne vyššie o 8,1 %, pri medzimesačnom náraste o 1,8 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne stúpli o 1,7 %, kým medzimesačne boli vyššie rovnako ako v stavebníctve o 1,8 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach v porovnaní s februárom 2015 vzrástli o 1,2 %. Oproti januáru tohto roku boli vyššie o 1,5 %. Vo vybraných trhových službách tržby oproti vlaňajšiemu februáru vzrástli o 2,9 %, medzimesačne stúpli mierne o 0,3 %.

V priemere za prvé dva mesiace roka 2016 tak tržby v priemysle vzrástli o 9,9 %. Tržby stavebných subjektov sa medziročne zvýšili o 6,9 %, v doprave a skladovaní stúpli o 1,1 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 0,3 % a vo vybraných trhových službách boli oproti prvým dvom mesiacom vlaňajška vyššie o 3,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy