Rusko pre ropu rozpočet do novembra zrejme neupraví

Pôvodný rozpočet počíta s tým, že ceny ropy budú na úrovni 50 USD za barel. Podľa očakávaní mal byť rozpočet revidovaný v apríli.

Je nepravdepodobné, že by Rusko pripravilo rozpočtový dodatok, ktorý sa týka nižších cien ropy skôr ako v novembri. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vládny zdroj. Pôvodný rozpočet počíta s tým, že ceny ropy budú na úrovni 50 USD za barel, v súčasnosti sa pohybujú na úrovni okolo 40 USD za barel. Podľa očakávaní mal byť rozpočet v apríli revidovaný.

„S najväčšou pravdepodobnosťou… budeme musieť žiť s týmto rozpočtom až do novembra,“ informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vládny zdroj. Ten taktiež uviedol, že pri súčasných cenách ropy sa rozpočtový deficit Ruska dostane na 1,2 až 1,3 bil. ruských rubľov (RUB). Ruské ministerstvo financií situáciu nekomentovalo.

Súčasný rozpočet sa pritom opiera o prognózu, že ceny ropy sa udržia na spomínanej úrovni 50 USD za barel a počíta s deficitom verejných financií na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Avšak už v januári minister financií Anton Siluanov vyzval na revíziu odhadov smerom k cene 40 USD za barel. V marci Siluanov oznámil, že jeho rezort predpokladá schodok štátneho rozpočtu na úrovni 3 % HDP aj pri cene 40 USD za barel ropy. 

(1 EUR = 1,139 USD)

(1 EUR = 76,0574 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy